2013.
június
02. 10:33

Minden negyedik idős kínai a szegénységi küszöb alatt él

Címkék:
Kína Minden negyedik idős kínai kevesebb mint napi egy dollárból él - állapította meg egy friss kutatás, amelynek eredményeit a Pekingi Egyetemen ismertették. A reprezentatív felmérés a 45 év felettiekre terjedt ki és csaknem 10 300 háztartásban több mint 17 700 embert vizsgált országosan.

Felmérték a foglalkoztatási körülményeket, az iskolai végzettséget, a fogyasztási szokásokat, továbbá a megkérdezettek részletes fizikai és mentális egészségi állapotát.

Az eredmények szerint ötből csaknem két időskorú - 60 éves vagy annál idősebb - panaszkodott arra, hogy gondot jelent számára mindennapi életének bonyolítása, míg 24 százalékuknak van már szüksége segítségre a létfenntartáshoz. Minden harmadik jelezte, hogy vannak fájdalmai, s 54 százalékuknak magas a vérnyomása. Utóbbiaknak a 40 százaléka nem tudott róla.

Megállapították, hogy a legrosszabb helyzetben az idős nők, és közöttük is a szegények vannak. Az idős nőknek több mint 48, a férfiaknak pedig 32 százalékánál jelentkeztek depressziós tünetek, alvászavar vagy félelemérzet. Mindez a kínai időskorúakra vetítve 40 százalékot, vagyis 74 millió embert jelent.

A kutatók tovább keresik az okokat, amelyek a depresszió és az öngyilkosság nőknél kimagaslóan magas aránya mögött húzódhatnak. Ismeretes az is - jegyezték meg -, hogy az idős nők körében magasabb az írástudatlanok száma, amivel pedig összefüggésbe hozzák rosszabb egészségi állapotukat és anyagi körülményeiket.

A tanulmány egyértelmű összefüggést tárt fel az időskorúak egészségi állapota és anyagi helyzete között. Megállapították, hogy az öregek 23 százaléka (42,4 millió) a szegénységi küszöb alatt él. Ez az arány a 45 és 60 év közöttieknél 15 százalék.

A dokumentum szerzői úgy fogalmaztak, hogy a kínai nagyvárosokban a nyugdíjas élet olyan, mint Európában, de a vidéket a fejlődő világ sajátos elmaradottsága jellemzi.

Megállapításaik között felhívták a figyelmet arra, hogy a világ leggyorsabban öregedő társadalmában az egészségügyi ellátás rendszerére a jövőben még nagyobb nyomás fog hárulni. Elengedhetetlen a biztosítási rendszer tökéletesítése, a krónikus betegségek kockázatának szűrése és az egészséges életmódra nevelés.

Az idősek életkörülményei ma még nagyban függnek a családtagok, gyermekek támogatásától, de a jövőben ezek a források az egykepolitika miatt leszűkülnek, s mind több olyan állami programra van szükség, amely e terhet és feladatot átvállalja. A tanulmány szerint Kína nyugdíjrendszerének alapvető reformjára lesz szükség, hogy ösztönözzék a hosszabb idejű foglalkoztatást.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART