2011.
március
28. 13:36

Mindenki csak az átlagbér után kaphat nyugdíjat Szlovákiában?

Ivan Miklos Meglepő szlovák nyugdíj-reform ötlettel állt elő a szlovák pénzügyminiszter. Ivan Miklos elképzelései szerint azok, akik átlagbér felett keresnek, azok sem kaphatnának az átlagos kereset után járó nyugdíjnál többet.

A Hospodarske Noviny címlapon számolt be a nyugdíjrendszer első pillérét érintő elképzelésekről. Ivan Miklos, szlovák pénzügyminiszter elképzelései szerint hiába fizet valaki átlagbéren felüli járulékot, csak az átlagos kereset után kaphat nyugdíjat. Tehát a magasabb fizetés után nem jár több nyugdíj. Az elképzelés elve szerint tehát nem egyéni érdem, hanem szolidaritás alapján számítanák ki. A kormánykoalíció szerint ugyanis az, hogy ki mennyit keres, az ne az első pillért befolyásolja.

A jelenlegi rendszer nem fenntartható – állítják a kormánypártiak, hiszen egyre kevesebb embernek kell eltartani egyre több nyugdíjast. Jelenleg 4 dolgozó szlovák jut egy nyugdíjasra, 2050-ben ez 1,5-r csökken.
Peter Golias, a Gazdasági és Szociális Reform Intézet (INEKO) munkatársa szerint egy ilyen lépés a feketegazdaság terjedését segítené elő. Mivel azok, akik többet keresnek, az átlagon felüli részt megpróbálják majd a járulékfizetési kötelezettség megúszásával megszerezni.

A lengyel parlament pénteken fogadta el az államadósság-csökkentő nyugdíjreformot. Eszerint a mostani fizetések 7,3 százalékáról 5 százalékponttal kevesebbet, azaz csak 2,3 százalékot fizethet be mindenki a magán-nyugdíjpénztárába. Az 5 százaléknyi befizetés a lengyel társadalombiztosítási rendszert gazdagítja majd. Vagyis Lengyelországban fennmarad a magánpénztári rendszer, nem kell senkinek sem választani az állami és a magánpénztár között.

Az 1999-es lengyel nyugdíjreform a magyarhoz hasonlóan két pillért hozott létre: az állami társadalombiztosítás mellett létrejöttek a magán-nyugdíjpénztárak. A lengyeleknek azóta a fizetésükből 19,5 százalékot kellett befizetni a két pillérbe.

Forrás: VG Online

Vissza
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
2010.
június
11. 20:06

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról Az Európai Unió megállapodásra jutott Görögországgal a nyugdíjreform menetrendjében - közölte Helsinkiben az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.
Tovább
2010.
december
10. 23:45

Honnan szereznek mások pénzt a nyugdíjreformukra?

Honnan szereznek mások pénzt a nyugdíjreformukra? A cseh kormányzat azt tervezi, hogy a Cseh Energetikai Művek (CEZ) jövő évi nyereségéből finanszíroznák a tervbe vett nyugdíjreformot. Ezzel elkerülhetővé válna, hogy a jelenleg 10, illetve 20 százalékos forgalmi adót egy 19 százalékos egységes forgalmi adósávba sorolják. A korábbi elképzelések szerint ebből a nyereségből kellett volna pénzelni a nyugdíjreformot.
Tovább
2010.
december
20. 11:56

Horvát nyugdíjalap lett az INA 3. legnagyobb részvényese

Horvát nyugdíjalap lett az INA 3. legnagyobb részvényese Vihar egy pohár vízben, ami az elmúlt héten történt az INA-részvényeivel a horvát tőzsdén - jelentette ki a Mol vezérigazgatója a horvát Jutarnji List napilap hétvégi számában megjelent interjúban.
Tovább
2010.
október
10. 12:00

Korán megfáradnak a lengyelek

Korán megfáradnak a lengyelek Lengyelországban az ötven év felettiek egyre nagyobb hányada választja a korai nyugdíjazást – derül ki a magánszféra munkaadói szövetségének felméréséből.
Tovább
2011.
február
18. 12:55

Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban

Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban; az általános forgalmi adó 20 százalékra emelkedik; az állam 3 százalékkal alacsonyabb járulékot fog elvenni az emberek fizetéséből, s több pénz marad a cégeknél - lényegében ezek a legfontosabb elemei a csehországi nyugdíjrendszer reformjának, amelyekben péntekre virradóra egyezett meg a hárompárti kormánykoalíció.
Tovább
2011.
február
05. 06:07

Nem tetszik a lengyeleknek a nyugdíjreform

Nem tetszik a lengyeleknek a nyugdíjreform A lengyel kormány nyugdíjreform tervei az alkotmánysértés kockázatával járnak és jogi ellenlépéseket vonhatnak maguk után. A szabályok drasztikus megváltoztatása jelentős alkotmányos problémát jelent - hangsúlyozta Andrzej Rzeplinski, a lengyel alkotmánybíróság elnöke, akit a Reuters kérdezett a nyugdíjreform tervezetével kapcsolatban.
Tovább
2011.
március
14. 17:22

Népszavazás lesz a nyugdíjkorhatárról Szlovéniában

Népszavazás lesz a nyugdíjkorhatárról Szlovéniában A szlovén alkotmánybíróság hétfőn engedélyezte a népszavazást a nyugdíjreformról, a kormány álláspontjával szemben. A népszavazást a szakszervezetek kezdeményezték, mert túlzottnak tartják a nyugdíjkorhatár emelését egységesen 65 évre. Ez eddig a férfiaknak 58 éves, a nőknél 57 éves kor volt.
Tovább
2011.
február
21. 22:36

Nincs pénz a nyugdíjakra Oroszországban

Nincs pénz a nyugdíjakra Oroszországban Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter szerint az ország nyugdíjellátása nem kiegyensúlyozott és negatívan hat a jövőbeni tervekre. „Jelentősen eltértünk a stratégiai tervektől. Igen, jótékony tettet hajtottunk végre, jelentősen csökkentve a nyugdíjasok körében a szegénységet. Sokak nyugdíja növekedett. De nem biztosítottuk ennek a forrását, nem hajtottuk végre a szükséges változásokat” – jelentette ki a pénzügyi tárca vezetője.
Tovább
2011.
március
18. 16:30

Norvég nyugdíjalap: 9,6 százalékos hozam

Norvég nyugdíjalap: 9,6 százalékos hozam A norvég kormány nyugdíjalapja 264 milliárd norvég koronás (8562 milliárd forint), azaz 9,6 százalékos hozamot ért el tavaly - közölte az alap pénteken. A norvég kormány minden évben a költségvetési többletnek megfelelő összeget fizet a nyugdíjalapba.
Tovább
2011.
március
01. 18:10

Nyugdíjas katonák tüntettek Bukarestben

Nyugdíjas katonák tüntettek Bukarestben Ismét kimentek az utcára kedden Romániában a nyugdíjba vonult katonák, akik öregségi járandóságuk újraszámítása ellen tiltakoztak. A mintegy 2500 tüntető végigvonult Bukarest fő útvonalain, majd a kormány épülete előtt fejezte ki elégedetlenségét az újraszámítás miatt.
Tovább
2010.
május
30. 18:53

Nyugdíjas kedvezmények Szlovákiában

Nyugdíjas kedvezmények Szlovákiában Szlovákiában a nyugdíjasok több kedvezményre jogosultak, melyek által némileg csökkenthetik kiadásaikat. Egyes kedvezmények törvényből eredően járnak, másokat a helyi önkormányzatok hagyhatnak jóvá.
Tovább
2011.
január
24. 16:29

Nyugdíjreform cseh módra

Nyugdíjreform cseh módra Megegyezett a csehországi nyugdíjrendszer átalakításának alapelveiben a cseh kormánykoalíció; a reformot magánnyugdíjalapok létesítésére alapozzák − közölte a Lidové Noviny című konzervatív napilap.
Tovább
2011.
január
04. 18:57

Nyugdíjügyben a magyar útra léptek a lengyelek

Nyugdíjügyben a magyar útra léptek a lengyelek Egyelőre csak az első lépést tette meg a nyugdíjrendszer átalakításában a lengyel kormány, de egy hónappal ezelőtt még ettől is ódzkodott. A magyar példa részleges követése mögött az állami pénzügyek konszolidálására való törekvés, illetve az államadósság elszabadulásától való félelem áll. A piacok tetszését ennek ellenére aligha nyeri el a módszer.
Tovább
2011.
január
02. 10:05

Privatizációból fedezné a nyugdíjreformot Csehország

Privatizációból fedezné a nyugdíjreformot Csehország Állami tulajdonú vállalatok privatizációjából származó bevétellel fedezné a cseh pénzügyminisztérium a nyugdíjreform költségeit egy cseh napilap tudósítása szerint. A cseh kormány nemrég jelentette be, hogy a magánpénztári rendszer bevezetését tervezik; miközben több, nyugdíjreformot végrehajtott ország épp felszámolná azt.
Tovább
2010.
december
19. 14:18

Spanyol tüntetések a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Spanyol tüntetések a nyugdíjkorhatár emelése ellen Országszerte mintegy negyven városban tüntettek szombaton a nyugdíjkorhatár felemelése ellen; a legnagyobb megmozdulás Madridban volt, ahol a hóesés ellenére több tízezren gyűltek össze.
Tovább
2010.
január
08. 18:28

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj A politikától független, a befizetésekhez igazodó, ugyanakkor a jelenleginél alacsonyabb, esetenként évjáratok között is eltérő ellátás várható abból a – Fidesz szakpolitikusai által is szorgalmazott – virtuális, egyéni számlás nyugdíjrendszerből, amelynek modellszámításait a közelmúltban tette közzé a nyugdíjkerekasztal.
Tovább
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART