2012.
május
16. 08:00

Mindent az szja-bevallásról

Címkék:
NAV Néhány nap maradt a 2011-es évi jövedelmeink bevallására és az adó megfizetésére. Az ado.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy az utolsó pillanatokra is legyen fogódzó. Aki nem boldogul, a NAV-tól is kaphat segítséget.

Akik az utolsó pillanatra hagyták bevallásuk elkészítését és nem bízták azt sem a NAV-ra sem pedig munkáltatójukra, kizárólag önadózással tehetnek eleget kötelezettségeiknek. Az idén először van lehetőség a legegyszerűbb, egyoldalas bevallási nyomtatvány (1153ANY), az adónyilatkozat (söralátét) kitöltésére - feltéve, hogy megfelelünk annak a 13+1 feltételnek, ami ehhez a bevallási formához szükséges. Bár ezen a nyomtatványon − a név és a cím mellett − csak három rubrikát kell kitölteni: a jövedelmet, az adóalapot és a fizetendő jövedelemadót, a NAV adatai szerint kevesen élnek a lehetőséggel.

A 1153-as bevallási nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető, a NAV is és adószakértők is azt ajánlják, hogy bátran használjuk az elektronikus nyomtatványkitöltő programot akkor is, ha postán adjuk fel a bevallást. A NAV programja ugyanis automatikusan figyelmeztet a hibákra, amelyek közül még mindig az leggyakoribb, hogy nem írjuk alá bevallásunkat. A bevallás elkészítéséhez és néhány gyakran felmerülő gyakorlati probléma megoldásához itt találunk tippeket.

Az idén már csak néhány adókedvezmény maradt, de a gyermekes családok még utólag is igénybe vehetik a családi kedvezményt. Ne feledkezzünk meg az 1+1 százalékról sem, a civil szervezetek és az egyházak is számítanak a támogatásra, a "régi" egyházak is jogosultak rá.

Akinek adóvisszatérítés jár, a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül számíthat rá, de ha köztartozása is van, könnyen kevesebb lehet vagy akár le is nullázódhat a várt összeg.

Ha befizetendő adónk van, azt is május 21-ig kell rendezni, akkor is, ha abevallást már esetleg hamarabb benyújtottuk. Akinek az egyösszegű befizetés gondot jelent, kérhet részletfizetést az adóhatóságtól.

Ha elakadunk és nincs könyvelő, adószakértő sem, aki segítsen forduljunk bátran a NAV ügyfélszolgálataihoz, a NAV telefonon is, személyesen is és akár videóval is segíti a bevallást. A rohamra pedig már meghosszabított nyitvatartással készülnek a NAV ügyfélszolgálatain és a postákon is - bár a bevallás továbbra is benyújtható elektronikusan, ügyfélkapun keresztül is.

Forrás: ado.hu

Vissza
2012.
május
15. 10:16

Készül a hajrára a NAV

Készül a hajrára a NAV Meghosszabbított ügyfélfogadással segítik az adózókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatai a személyi jövedelemadó (szja) bevallás beadásának megkönnyítése érdekében.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART