2012.
november
02. 09:14

Minimális a csehek érdeklődése a nyugdíjrendszer magánpillére iránt

Prága Minimális a csehek érdeklődése a nyugdíjrendszer tervezett, második pillére iránt, amely a jobboldali kormány döntése szerint a jövő évtől bevezetné a magán-nyugdíjpénztárakat.

A prágai STEM/MARK közvélemény-kutató ügynökség országos felmérésének csütörtökön nyilvánosságra eredménye szerint a felnőtt lakosság mindössze 8,9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a nyugdíjreform parlamenti elfogadása esetén belépne a második pillérbe. A megkérdezettek 75 százaléka nem érdeklődik a második pillér iránt, míg 16 százalék azt állította, hogy nincs egyértelmű véleményük ebben a kérdésben.

A felmérésből kiderült, hogy a második pillérbe való belépés iránt a városokban nagyobb az érdeklődés, mint a falvakban.

A kormány által kidolgozott és a parlament által elfogadott nyugdíjtervezetet azonban Václav Klaus államfő megvétózta. Az elnök azzal érvelt, hogy a nyugdíjreform olyan nagy kihatású dolog, amely széles társadalmi konszenzust igényel, s ez szerinte a jelen esetben nincs meg.

A Petr Necas miniszterelnök vezette hárompárti kormánykoalíció az utóbbi hetekben nagyon meggyengült, így kérdéses, hogy sikerül-e összehoznia 101 támogatót, amely a képviselőházban az elnöki vétó felülvizsgálatához szükséges.

"A második pillér iránti érdeklődés eddig nagyon gyenge. A második pillérbe azoknak érdemes belépni, akik átlagon felüli jövedelemmel rendelkeznek és még messze van tőlük a nyugdíjkorhatár. Ezt a két feltételt azonban kevesek teljesítik" - jelentette ki Tomás Rampula pénzügyi elemző. Rampula szerint várható, hogy a nyugdíjreform elfogadása után megnő az érdeklődés a második pillér iránt.

A cseh nyugdíjrendszer tervezett második pillére azzal számol, hogy a belépők pénzük egy részét az állami pillérből átvezethetik a magán-nyugdíjalapokba. A magán-nyugdíjalapoknál vezetett személyes számlákra a kötelező társadalombiztosítás (jelenleg a bruttó bérek 28 százaléka) három százalékát lehetne átvinni. Ennek feltétele, hogy minden érintett a saját maga által fizetett járulékok két százalékát is bevigye a magánalapba. A második pillérben történő nyugdíjtakarékosság nem lesz kötelező jellegű.

Forrás: MTI
 

Vissza
2012.
május
18. 15:06

A cseh nyugdíjasok fele az átlagosnál kevesebb járadékot kap

A cseh nyugdíjasok fele az átlagosnál kevesebb járadékot kap A cseh nyugdíjasok fele alacsonyabb nyugdíjat kap az országos átlagnyugdíjnál, amely az idei első negyedév végén 10.740 koronát (125 ezer forint) tett ki - derült ki a cseh nyugdíjbiztosítási alapkezelő (CSSZ) első negyedéves kimutatásából.
Tovább
2011.
november
06. 09:05

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat A cseh kormány megegyezett a két kulcsfontosságú ügy, az adó- és a nyugdíjrendszer reformjának lehetséges egy éves halasztásáról. A reformok eredetileg 2013-tól léptek volna életbe.
Tovább
2011.
szeptember
09. 17:50

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre A cseh alsóház kormánypárti többsége tegnap jóváhagyta a nyugdíjreformot, amely 2013-tól indul. Ekkorra magán-nyugdíjpénztárak alakulnak, amelyekbe a harmincöt évnél fiatalabb személyek önkéntes alapon léphetnek be.
Tovább
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
2011.
július
25. 16:07

Csehország már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni

Csehország már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni A prágai kormány a jövőben már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni azoknak az állampolgárainak, akik a szövetségi csehszlovák állam idején Szlovákiában dolgoztak, s ennek következtében ma alacsonyabb a nyugdíjuk, mint az ugyanabban az időben Csehországban dolgozóknak - közölte hétfőn Viktorie Plívová, a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium szóvivője.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART