2013.
április
04. 10:45

Miniszteri válasz a kényszernyugdíjasoknak

Címkék:
Balog Zoltán Közel két hónappal ezelőtt fordult több egészségügyi szakmai szervezet közös nyílt levélben Orbán Viktor miniszterelnökhöz és kért mentességet a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről rendelkező kormányhatározat alól az ágazat számára. Választ a hét elején kaptak az illetékes minisztertől

Balog Zoltán levelében leginkább további türelmet kért a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozóktól a részlet szabályok tisztázásáig - olvasható a Népszabadság Online portálon. Egyebek között a kormány jó szándékáról biztosítja a jövőjük miatt aggódókat a nyugdíjpolitikai elvekkel kapcsolatban. Annyi konkrétum szerepel a levélben, hogy az öregségi nyugdíjak szüneteltetésének időtartama alatt a tovább foglalkoztatást választók nyugdíjasnak minősülnek. Öregségi ellátásukat a közszolgálati munkaviszonyuk megszüntetésével, külön kérelemre újra folyósítják majd. Megerősíti azt is, hogy a kormány döntése alapján minden embernek mérlegelnie kell, hogy nyugdíjas lesz vagy dolgozik az állami szektorban.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az egészségügyben a kötelező nyugdíjazás szabálya 6500 egészségügyi dolgozót érint, és 2073 mentességi kérelem érkezett a szaktárcához. E szerint dolgozók háromnegyede (1555 fő) szeretne tovább dolgozni, míg 518 esetben a dolgozó nem kért mentességet, de a munkáltató az álláshely megtartását kérte - közölte Szócska Miklós, hozzátéve: a kérelmek összegyűjtése folyamatos.

A kormány január 10-én hozta nyilvánosságra a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásának részletszabályait. Eszerint akik elérték a nyugdíjkorhatárukat, és megfelelő szolgálati idővel rendelkeznek, azoknak a munkaviszonyát meg kell szüntetni. Ez alól azonban egyedi mentességet lehet kapni, amelyről a kormány dönt.

Forrás: Figyelő

Vissza
2012.
június
20. 10:08

Az egészségügyet nem érintheti a kötelező nyugdíjaztatás

Az egészségügyet nem érintheti a kötelező nyugdíjaztatás Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint "nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll annak érdekében, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART