2013.
január
09. 17:15

Mintaszerű az NDK-s múlt feldolgozása

Címkék:
Brandenburgi kapu Németországban mintaszerű az államszocialista múlt feldolgozása - vélik a német kormány szakértői a témáról szerdán kiadott jelentésben, amely szerint a német tapasztalatok iránt az átalakuló arab országokban is érdeklődnek.

A jelentés szerint világszerte tiszteletet vált ki a kommunizmus örökségének német feldolgozása, amely példamutató nemcsak Kelet-Közép-Európa, de Észak-Afrika és az "arab tavasz" országai számára is. A német intézmények munkája iránt érdeklődnek egyebek között Tunéziában és Egyiptomban - emelik ki a jelentésben.

A kormány továbbra is feladatának tekinti az állampárti rezsim áldozatainak rehabilitálását és a kárpótlást. Ennek jegyében a keletnémet nevelőotthonok fizikai és lelki bántalmazást elszenvedett egykori lakói számára 40 millió eurós jóvátételi alapot hoztak létre. Folytatódik az NDK-ban elkövetett jogtiprások felderítése és a felelősök büntetőjogi elszámoltatása is. A német egység helyreállítása óta eltelt évek folyamatait összefoglaló jelentés szerint már több mint ezer ügy jutott el a vádemelésig. "Minden egyes eljárás fontos lépés a felejtés ellen" - áll a dokumentumban.

Bernd Neumann kulturális államminiszter a jelentés berlini bemutatóján elmondta: a kormány évente mintegy 100 millió eurót fordít az egykori keletnémet kommunista párt, az NSZEP diktatúrájának feldolgozására. A szembenézés a múlttal a rendszerváltás után több mint két évtizeddel is fontos társadalmi feladat. Ezt mutatja, hogy felmérések alapján az újraegyesülés utáni nemzedék ismeretei az NDK-ról "ijesztően hiányosak", így sok fiatal nem tud különbséget tenni demokrácia és diktatúra között - mondta Neumann.

A múlt aktualitását jelzi az is, hogy töretlen az érdeklődés a keletnémet állambiztonsági szolgálat (Stasi) iratanyaga iránt. A 110 ezer folyóméternyi dossziét kezelő hivatalhoz tavaly több mint 88 ezer iratbetekintési kérelem érkezett magánemberektől, ami csaknem 10 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Minden korábbinál többen, 351 ezren keresték fel Berlinben a Stasi egykori központi vizsgálati fogdájában kialakított emlékhelyet.

http://www.bundesregierung.de/Content/DE/_Anlagen/BKM/2013-01-08-bericht-aufarbeitung-sed-diktatur.pdf?__blob=publicationFile&v=1

Forrás: MTI

Vissza
2013.
január
06. 14:30

A németeket egyre jobban érdekli a titkos múlt

A németeket egyre jobban érdekli a titkos múlt Németországban tavaly tovább nőtt az érdeklődés a keletnémet állambiztonsági szolgálat (Stasi) iratanyaga iránt, a 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz csaknem 10 százalékkal több megkeresés érkezett, mint egy évvel korábban.
Tovább
2012.
január
09. 09:41

A németeket még mindig érdeklik a Stasi iratai

A németeket még mindig érdeklik a Stasi iratai Németországban töretlen az érdeklődés az egykori keletnémet állambiztonsági hatóság (Stasi) iratanyaga iránt, a bő 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz tavaly is még több mint 100 ezer megkeresés érkezett.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART