2013.
július
05. 10:16

Mintegy 75 ezren léptek be a cseh nyugdíjrendszer második pillérébe

Prága A cseh kormány januárban vezette be a nyugdíjrendszer új pillérét, a magán-nyugdíjpénztárakat. Ezekbe a magán-nyugdíjalapokba a 18 és 35 év közöttiek bármikor beléphetnek. A 35 év felettieknek július elsejéig kellett dönteniük a belépésről. A jobbközép kormány azzal számolt, hogy az idei első félév végén a magán-nyugdíjpénztáraknak mintegy félmillió tagjuk lesz.

A nyugdíjreform alapján a munkavállaló társadalombiztosítási járulékainak egy része - a bruttó jövedelem 3 százaléka - az állami nyugdíjalap helyett a magán-nyugdíjalapokba kerül. Az érintett személyek a saját maguk által fizetett járulékok további két százalékát vihetik át a magánalapba. A második pillérbe nem kötelező a belépés, de a belépett tagoknak kilépni már nem lehet.

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), amely a felmérések szerint a jövő évi parlamenti választások nagy esélyese, ellenzi a januárban bevezetett nyugdíjreformot. A párt illetékese közölte: kormányra kerülésük esetén eltörlik a második pillért, s több helyen is módosítanak a rendszeren. A prágai sajtó szerint ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a második pillér iránt nagyon alacsony az érdeklődés.

A nyugdíjreformot Milos Zeman államfő is bírálta. "Ha megvalósulna a nyugdíjreform, akkor a rendszer első pilléréből, az állami nyugdíjalapból mintegy 14 százalékot vinnének el a magánalapokba. Ez tehát nem a nyugdíjhelyzet javítását, hanem rosszabbodását vonná maga után" - állította májusban Zeman.

A 65 év felettiek Csehország lakosságának mintegy 16 százalékát alkotják, s arányuk egyre emelkedik. Öregségi nyugdíjat jelenleg mintegy 1,73 millió ember kap a 10,2 milliós országban.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
május
18. 15:06

A cseh nyugdíjasok fele az átlagosnál kevesebb járadékot kap

A cseh nyugdíjasok fele az átlagosnál kevesebb járadékot kap A cseh nyugdíjasok fele alacsonyabb nyugdíjat kap az országos átlagnyugdíjnál, amely az idei első negyedév végén 10.740 koronát (125 ezer forint) tett ki - derült ki a cseh nyugdíjbiztosítási alapkezelő (CSSZ) első negyedéves kimutatásából.
Tovább
2011.
november
06. 09:05

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat A cseh kormány megegyezett a két kulcsfontosságú ügy, az adó- és a nyugdíjrendszer reformjának lehetséges egy éves halasztásáról. A reformok eredetileg 2013-tól léptek volna életbe.
Tovább
2011.
szeptember
09. 17:50

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre A cseh alsóház kormánypárti többsége tegnap jóváhagyta a nyugdíjreformot, amely 2013-tól indul. Ekkorra magán-nyugdíjpénztárak alakulnak, amelyekbe a harmincöt évnél fiatalabb személyek önkéntes alapon léphetnek be.
Tovább
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART