2011.
május
04. 07:13

Mintha vér borította volna be a házat

Címkék:
vörösiszap Legalább fél órán át volt a vörösiszapban, mire ki tudták menteni azt az idős kolontári férfit, aki súlyos égési sérülései miatt végül meghalt; feleségét az áradat sodorta el, holttestére kilométerekkel arrébb, Devecser határában bukkantak rá. Minderről a házaspár gyermeke és unokái számoltak be a Fővárosi Bíróságon a Mal Zrt. ellen indított perükben: összesen 18 millió forint kártérítést kérnek.

A vörösiszap-katasztrófa következtében elhunyt idős kolontári házaspár családjának kártérítési pere kezdődött meg tegnap a Fővárosi Bíróságon (FB): Szanyi János a szüleit, gyermekei, Szanyi Krisztián és Gyöngyvér a nagyszüleiket vesztették el. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti X-es iszaptározója gátjának tavaly október 4-én bekövetkezett átszakadása következtében a család minden vagyona is odaveszett. A céget összesen 18 millió - a fiú 9, az unokák külön-külön 4 és fél millió - forint kártérítésre köteleznék.


"Mintha vérrel öntötték volna le a házat" - a házaspár fia így emlékezett az első látványra, amikor szülei iszappal elöntött házát meglátta, "a teljes pusztulás" fogadta. Szanyi János elmondta: a szörnyűség napján unokatestvére értesítette, nagy baj van, az iszaptározó gátja átszakadt. Ekkor szüleit hívta telefonon, de nem tudta elérni őket. Elindult kocsijával, de már a Kolontárra vezető főút le volt zárva. Kerülőt tett, ahol a mentő épp akkor szállította el az édesapját: mint megtudta, apját az ablakon keresztül mentették ki a házból, de legalább fél órán át volt az iszapban.

A háznál aztán nem találta édesanyját, annyit megtudott, hogy a katasztrófa előtt még a kertben dolgozott. Az idős asszony holttestére a speciális mentők bukkantak rá Devecser határában: az áradat kilométereken át sodorta. "Anyám el se hagyta a falut, mégis 3 kilométerre a háztól halt meg" - mondta az elkeseredett férfi a tárgyaláson.

A család szerint a cég megsértette személyhez fűződő jogaikat: egyébként is beteg édesapjuk testének 30-40 százalékán égési sérüléseket szenvedett, ami a kereset szerint közrejátszott abban, hogy a katasztrófát követő néhány napon belül meghalt. A történtek óta a férfi és egyik gyermeke is pszichiáterhez jár. "Az ott élőknek semmi esélyük nem volt az életben maradásra" - mondta a férfi. Az iszapfolyam 30 kilométeres óránkénti sebességgel hömpölygött, s Szanyi János szerint szülei házát kapta el a fő áramlat. További sérelmük volt, hogy apja halotti bizonyítványába az "özvegy" került, pedig akkor még nem is tudta, hogy felesége meghalt. A fiú azt mondta apjának, hogy kórházban ápolják.
A cég jogi képviselője korábbi álláspontjukat adta elő, amely szerint a tragédia rajtuk kívül álló ok, a megszokottnál háromszorosan több esőzés miatt következett be, minden előírást betartottak, és a szakhatóságok is engedélyezték tevékenységüket. A pert elnapolták októberre.

Emlékezetes: a Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt érintő katasztrófában közel egymillió köbméter erősen lúgos vörösiszap ömlött ki. Tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. A károkat több tízmilliárdosra becsülik.

Forrás: nepszava.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART