2011.
február
02. 08:01

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon?

malacpersely A január 31-i határidőig 102.019 magán-nyugdíjpénztári tag - a magánpénztári tagság mintegy 3,2 százaléka - nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy az átlépők mennyi vagyont visznek magukkal, ugyanis a kasszák csak március 1-jétől kapják meg az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik lépnek át a tb rendszerbe. A pénz zömét az államadósság csökkentésére használják fel.

A magánnyugdíjpénztáraknak a PSZÁF adatai szerint tavaly szeptember végén 3.090.517 tagjuk volt. A kasszák portfóliójának piaci értéke ugyanakkor 3.047,094 milliárd forintot tett ki, ebből a kötvények 1.576,848 milliárd (azon belül a magyar állampapírok 1.475,790 milliárd) forintot, a részvények 294,448 milliárd forintot, a befektetési jegyek pedig 1.035,917 milliárd forintot értek.

A magán-nyugdíjpénztári tagok személyenként átlagosan mintegy 986 ezer forint megtakarítással rendelkeznek, van akinek már több millióra gyarapodott, a nemrég belépetteknek kevesebb a felhalmozott vagyonuk. Az átlagos megtakarítással számolva mintegy 100 milliárd forint maradna a kasszákban. Mivel azonban a jelenlegi szabályok mellett azoknak érte meg maradni, akik már jelentős megtakarítást halmoztak fel, ennél valószínűleg nagyobb összegről van szó.

A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításából származó bevételt csak a nyugdíjelátások kifizetésére és az államadósság csökkentésére lehet fordítani.

Mivel a pénztári vagyon mintegy fele állampapírban van, és a visszalépő tagok követelésének értékét a tagok portfóliójában lévő eszközökben kell átadni, ezzel azonnal csökkenteni lehet az államadósságot. Az állami nyugdíjpénztárba visszaáramló forint államkötvények a forintban nyilvántartott államadósságot csökkentik; 1.400-1500 milliárd forintos kötvénycsomag esetén a GDP arányos államadósság mintegy 80 százalékról 5,5 százalékponttal mérséklődhet.

Indoklása szerint a kormány azért döntött a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság eltörlése mellett, mert 2011-ben az állam által kifizetendő, közel 3 ezer milliárd forint összegű nyugdíj 30 százalékára, 900 milliárdra nem lett volna fedezet a nyugdíjkasszában, ennyivel kevesebb nyugdíjjárulék folyik ugyanis be a társadalombiztosítás nyugdíj pillérébe. A különbséget az elmúlt években a költségvetés mindig más bevételekből fedezte.

Az idei költségvetésben a magánnyugdíjpénztárakból származó bevétel két soron jelenik meg: a nyugdíjalapba 434,3 milliárd forint jut a magánpénztári tagok vagyonát átvevő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból, a központi költségvetésbe 94,5 milliárd forint kerül. Emellett 2010 novembere óta már nem a magánkasszákba, hanem az állami nyugdíjkasszába kerülnek a magánpénztári tagdíjak is, ami havi 30 milliárd - az idén 360 milliárd - forint bevételt jelent. Az országos nyugdíjbiztosítási alap így az idén 3.074 milliárdos bevételi és kiadási főösszeggel nullszaldós lesz.

Ami az elszámolást illeti, a magánnyugdíjpénztárak március 1-jétől kapják meg az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik választották az állami nyugdíjrendszert; a pénztáraknak ezt követően 45 nap alatt kell kidolgozniuk egy programot az elszámolásról, a vagyonátadásról. Ezt el kell küldeniük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), amely 3 napon belül jelez vissza, ezután kerülhet sor a vagyonátadásra, és annak kiszámolására, hogy a tagoknak van-e, és ha igen, akkor mennyi a reálhozamuk.

Tagdíjkiegészítés fizetése esetén a pénztártagság ideje alatt befizetett kiegészítő tagdíj összege jár vissza, erre nem írnak jóvá hozamot, de a pénztár által érvényesített működési költséget sem vonják le a visszafizetendő összegből.

Forrás: VG

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2010.
június
07. 15:24

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait?

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait? Határozottan elutasítja a magánnyugdíjpénztárak "államosításával" kapcsolatban felröppent kormányzati elképzeléseket a Stabilitás Pénztárszövetség, álláspontja szerint rövid távú haszonért kockáztatná a jövőt a kormány.
Tovább
2010.
december
10. 10:08

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár A Napi Gazdaságnak adott interjújában Andor László munkaügyi biztos azt mondta, hogy nem jó ötlet a nyugdíj-megtakarítások átcsatornázása, főleg akkor, ha abból folyó kiadásokat finanszíroz a kormány. A biztos aránytalanságokat lát a választási opciók kapcsán, miközben úgy véli, hogy fájó lesz a kijózanodás, hiszen az állam a jövőben nagyobb terhet vállalt magára a rövid távú előnyökért cserébe.
Tovább
2011.
január
15. 10:31

Átverés nyugdíjügyben: államadóság-törlesztés kontra egyéni számla

Átverés nyugdíjügyben: államadóság-törlesztés kontra egyéni számla Alkotmányellenesség, félrevezető kommunikáció, átalakított jelszavak, több százezer hezitáló ember - háttérbeszélgetés a magán-nyugdíjpénztárakról.
Tovább
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2010.
december
14. 12:39

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak Az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért azonnali segítséget "3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében" a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
október
21. 10:34

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket Az állam többet nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztáraknak - mondta Orbán Viktor kormányfő egy televíziós interjúban. Most 2,8 millió ember tagja a 18 magánnyugdíjpénztárnak, akik összesen havonta 30 milliárd forintot fizetnek be az APEH-hez, amely tovább küldi az összeget a pénztárakba; az állam pedig ugyanekkora összeget betesz az állami nyugdíjkasszába. Korábban a miniszterelnök annyit mondott, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket csak 14 hónapig irányítja az állami nyugdíjkasszába.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2010.
november
25. 09:26

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól. Egyöntetűen ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART