2011.
november
17. 10:37

Mit csináljak 50 felett kis nyugdíjjal?

malacnyugdíj Elvileg az állam feladata gondoskodni az idős polgárairól, és havonta annyi pénzt biztosítania, hogy a nyugdíjasok abból életük végéig megfelelő színvonalon tudjanak élni. A kérdés az, hogy mit tehetünk a túlélés érdekében abban az esetben, ha az állam részéről csak alacsony nyugdíjra számíthatunk. És mit tehetünk a nyugdíj előtti néhány években annak érdekében, hogy a járandóságot kiegészítsük?

A legjobb persze, ha már jóval, akár évtizedekkel a nyugdíj előtt elkezdünk félretenni a nyugdíjas éveinkre. Ennek legjobb módja, ha úgy döntünk, hogy tagjai leszünk egy önkéntes nyugdíjpénztárnak, és havi rendszerességgel helyezünk el pénzt a számlánkon. A sok kisebb megtakarításból a várakozási idő eltelte után egy jókora összeg áll majd a rendelkezésünkre, amelynek hozama ráadásul adómentesen szintén a számlánkat gyarapítja.

Nyugdíjelőtakarékossági számlát is nyithatunk, és itt gyűjthetjük a megtakarításainkat. Egyetlen kitétel van, amelynek eleget kell tennünk, ha ilyen típusú számlát nyitunk, mégpedig az, hogy a számlán lévő pénzhez a nyugdíjba vonulásig nem nyúlhatunk. A matracban tartott bankjegyekkel szemben, amely semmilyen módon nem gyarapodik, a nyugdíjelőtakarékossági számlán elhelyezett pénz után adómentes kamat jár, ráadásul a számla adókedvezményre is feljogosít.

Köthetünk még megtakarítással kombinált életbiztosítást is, amely nemcsak arról gondoskodik, hogy ha velünk bármi történik, a családunk nem marad pénz nélkül, de egyúttal be is fektethetjük megtakarításainkat, hogy mire eljön a nyugdíjba vonulás ideje, egy nagyobb összeg álljon a rendelkezésünkre. Lejáratkor kérhetjük a pénz egy összegben való kifizetését, de igényelhetjük életjáradék formájában való utalását is.

És aki nem tudott spórolni?

Aki semmilyen módon nem tudott félretenni azon időszakban, amikor dolgozott, más módon kénytelen gondoskodni magáról. Sok idős ember kényszerül arra, hogy a végletekbe menően spóroljon, mások pedig úgy döntenek, hogy nyugdíjba vonulásuk után is vállalnak kisebb-nagyobb munkákat, hogy az innen kapott pénzzel kiegészítsék a nyugdíjukat. Ezt azonban nem mindenkinek az egészségi állapota engedi meg, és ha nincs más lehetőség, kénytelenek a családtagjaik, gyermekeik anyagi támogatására hagyatkozni. Természetesen emellett az állam is igyekszik bizonyos szociális és egészségügyi támogatásokkal ellátni az idős embereket.

A gondtalan időskorhoz azonban az anyagi függetlenség és a nyugodt életkörülmények ugyanúgy hozzátartoznak, mint ahogy az az érzés is, hogy idős korunkban is a társadalom megbecsült tagjai lehetünk. Az öngondoskodás elkezdése pedig még 50 éves kor felett sem késő.

Forrás: Narancs Juice

Vissza
2010.
október
15. 19:50

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá?

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá? Ahogy telnek az évek egyre csábítóbbnak tűnnek a nyugdíjas évek nyugodt ritmusú pillanatai? A reggeli újság fotelben olvasgatása az időjárás jelentés alatt? Jól hangzik – ám nem biztos, hogy valóban ennyire élvezné dédelgetett álmát, a nyugállományt.
Tovább
2010.
március
29. 18:04

Nyugdíjcélú takarékoskodásra életciklus alap

Nyugdíjcélú takarékoskodásra életciklus alap Az elkövetkezõ idõszak egyik meghatározó befektetési alap terméke a nemzetközi piacon a céldátumra optimalizált életciklus alap (Target-date Fund) lehet, a termékek hazai térnyerése elõtt azonban még számos kérdés áll.
Tovább
2010.
december
05. 08:02

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk!

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk! A demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. A nyugdíjak reálértékének várható alakulása időskori elszegényedéssel fenyeget. A nyugdíjazással járó olykor radikális életszínvonal-csökkenés, amely szinte minden társadalmi réteget érint, az öngondoskodás különböző formáival viszont enyhíthető. Különösen hatásos lehet, ha a különböző — gyakran államilag is támogatott — megtakarítási formákat tudatosan egymásra építve készülünk nyugdíjas éveinkre.
Tovább
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
2011.
május
08. 12:29

Tegyünk félre pénzt, vagy baj lehet

Tegyünk félre pénzt, vagy baj lehet Mindenkinek saját jól felfogott érdeke az, hogy a lehetőségeihez mérten az öngondoskodás ösvényére lépjen. Zobor Zsuzsanna szerint a már nyugdíjas éveiket élőknek is érdemes ebben gondolkodniuk. Az egyre markánsabban kibontakozó demográfiai trendeknek kockázaterősítő hatásai vannak, amit a jövőről való gondolkodással lehet csillapítani. A magyarok pénzügyi kultúrája összefüggésben áll a lehetőségeikkel. A K&H Alapkezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART