2011.
szeptember
19. 07:41

Mit csináltak ükanyáink Szent Mihály havában?

Címkék:
Szőlőültetvény A szeptember még nyár és már ősz is, bár a csillagászati ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 21-ével köszönt be. A mezőgazdaságban ez a hónap a teljes betakarítás, majd a szüret, egyúttal pedig az őszi szántás-vetés időszaka, amikor nagyon sok függ az időjárástól. Vajon mik voltak ükanyáink legfontosabb teendői szeptemberben, Szent Mihály havában? Az 1820-ban megjelent, Nagyváthy János által írt Magyar Házi Gazdasszonyból megtudhatjuk.

Legelső gondja az legyen a gazdasszonynak ezen hónapban, hogy még Szent Mihály napig szappannak, a jövő Therézsia napra pedig gyertyának való faggyút gyűjtsön a mészáros, és ha ezt kezére veheti, főzzön annyi szappant, amennyi most esztendeig elég lesz.

A nyári gyümölcsből való pálinkaégetés még most, és egész serénységgel folytattassék, ha ráérünk.

A hosszúszilva már most tökéletes érett lévén, a szépjét hámozni, köménymaggal meghinteni, dió- s mandulabéllel megtömvén, liktáriomnak (lekvár, gyümölcsíz) kell száraztatni, más részét befőzni, s a felesleg valót megaszalni, vagy hordókra pálinkának szedetni szükséges. Az őszibarackkal is ezt szokták a gazdasszonyok cselekedni.

Míg derek nem járnak: télre való szőlőt is kell szedetni, és hogy tovább elálljon, valamennyire a napon megfonnyasztani. Be is szokták a szőlőt főzni csemegének, és szőlőzsírt is csinálnak abból ezen hónapban közönségesen.

Szent Mihály nap előtt még egyszer ki kell a szobákat és konyhát meszelni, minden faedényeket megkőporoztatni, a vasedényeket a rozsdától megtisztíttatni, a rézedényeket megcineztetni, az üvegeket kifőzetni, az ablakkarikákat megmosatni, és a nyoszolyákat kiforrózni, székeket, kanapét kipálcáztatni, ágyruhát kiszellőztetni.

Szent Mihály napkor szokták a cselédek szolgálatjokat felmondani, és osztán új esztendőkor változni. Ez igen jó szokás: mert így bizonyosan talál a gazdasszony szakácsnét a konyhaszolgálókat: mivel télen esvén a változás, a cselédek napiszámmal nem segíthetnek magokon. Azért ezt jó lesz minden gazdasszonynak a maga házánál szokásba hozni igyekezni.

A hónapnak végével a méhek leöletvén a gazdasszony a maga asztala és egyéb szükségére a legszebb lépeket félreteszi, a többit kiolvasztja, és a viaszt kisajtolja, s pénzre fordítja, vagy kész gyertyáért felcseréli.

Forrás: stop.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART