2011.
november
28. 08:59

Mit eszünk jövőre?

Címkék:
szántóföld Az idén a termőföldek jó átlaghozamokat hoztak, a piaci árak is jók, problémát most az okoz, hogy kevés eső esett eddig, s ezért a 2012-es kilátások egyelőre nem túlságosan biztatóak - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Hozzátette, az időjárás a betakarítási munkáknak kedvezett, a talajmunkáknak azonban nem.

Tavaly a legnagyobb probléma az volt, hogy túl sok volt a víz, nagyok voltak a belvízkárok, az idén viszont csak 240-500 milliméter között volt a csapadék az országban, s ez a mennyiség is nagy eltéréseket mutat településenként megyénként és országosan.

Az államtitkár elmondta, ahol volt eső, ott kikelt az őszi vetés, de főleg a repcénél az elvetett mag nagy része nem bújt ki a földből. A káposztarepce kelési aránya 40 százalék körüli, az elvetett 272 ezer hektárból csak 137 ezer hektáron kelt ki: 24 ezer hektárt már kitárcsáztak, 17 ezer hektáron más kultúrát vettek, s 100 ezer hektáron még nem döntötték el a gazdák, mit tesznek.
A őszi kalászosok jobban állnak, de ezek kelése is hiányos, s a fejlettségük is elmarad az ilyenkor szokásostól.
Az államtitkár elmondta, a repceterületeken a kár több milliárd forintos is lehet, de ezt még jelentősen enyhíthetik a gazdák akkor, ha tavasszal más növényeket vetnek ezekre a hektárokra.

Az eseményen kiosztott táblázat szerint a napraforgó, a szója, a kukorica és a burgonya betakarítása befejeződött, a cukorrépáé 90 százaléknál tart.
Kukoricából 1,216 millió hektárról több mint 8 millió tonna termést takarítottak be. A terület a tavalyinál 138 ezer hektárral nagyobb, az össztermés pedig több mint 1 millió tonnával nő.
Burgonyából mintegy 20 ezer hektárról több mint 529 ezer tonna gumót takarítottak be.
Cukorrépa több mint 15 ezer hektáron termett, s eddig 715,5 ezer tonnát takarítottak be belőle. A termésátlag jó közepes, de a cukortartalom magas, 17,7-18,9 százalék közötti.

Napraforgóból 1,386 millió tonnát takarítottak be 574 ezer hektárról. A terület 72 ezerrel haladja meg a tavalyit, s 42 százalékkal több a termés.
Az őszi búza 98 százalékát már elvetették, eddig több mint 1,076 millió hektáron végezték el munkákat, s még mintegy 20 ezer hektár művelése van hátra.
Az őszi árpa vetése szintén 98 százaléknál és 177,6 ezer hektárnál tart.
A triticálét mindenütt elvetették, összesen 113,7 ezer hektáron.
Rozst 36,7 ezer hektáron vettek, ami 5 százalékkal több mint amennyit a gazdák előre jeleztek.
A tavasziak alá végzett őszi mélyszántás 60 százaléknál és 1,28 millió hektárnál tart, az őszi vetések magágykészítése viszont gyakorlatilag befejeződött 1,74 millió hektáron.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART