2011.
július
25. 08:05

Mit gondolunk a korhatár alatti nyugdíjakról?

Címkék:
Medián A többség elfogadja, hogy a korhatár alatti nyugdíjak rendszere változtatásra szorul, ám a szigorítás lehetőségének alkotmányba foglalása erősen megosztotta a közvéleményt - derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a HVG megbízásából készített a Medián 1200 fő megkérdezésével.

A lakosság döntő többsége (91 százalék) értesült a korhatár alatti nyugdíjak rendszerének a közelmúltban lehetővé tett átalakításáról, ezt szinte ugyanannyian ellenzik, mint ahányan üdvözlik (49, illetve 48 százalék). A kormányoldal még a saját szavazótáborát sem tudta egyöntetűen a döntése mögé állítani (a szavazóik 30 százaléka nem ért egyet a változtatással), miközben más pártok szavazóinak csaknem a kétharmada, és nem mellesleg a jelenlegi nyugdíjasok 54 százaléka is ellenzi az új szabályozást. A véleményeket 100 fokú skálára kivetítve mindez közepes, 48 pontos elfogadottságot jelent, de ezen belül még a leginkább támogató csoportban, a Fidesz szavazótáborában sem mérhető erős támogatás (62 pont).

Részleteiben vizsgálva valamivel komolyabbnak látszik a módosításokkal szembeni ellenérzés. Ennek egyik jele, hogy a válaszadók több mint fele (56 százalék) szerint semmi nem indokolhatja, hogy az emberektől megvonják a már megszerzett jogosultságukat ‑ még a Fidesz-szavazók jelentős része (37 százaléka) is ezt vallja. Azt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben akár a korhatárt még el nem ért nyugdíjasokat is visszatereljék a munkaerőpiacra, a megkérdezettek 36 százaléka tartja fontos szempontnak, de az így gondolkodók egyedül a kormánypárti szavazótáboron belül vannak (58 százalékos) többségben.

A szigorítást övező szakszervezeti tiltakozás kapcsán a válaszadók közel fele (47 százalék) úgy gondolja, hogy a kormánynak figyelembe kellene vennie az érdekképviseletek véleményét, és jelentősen finomítani kellene elképzelésein. A megkérdezetteknek csupán 13 százaléka (a fideszes szavazók közül is csak minden ötödik) vélekedik úgy, hogy a szakszervezeteknek kellene elfogadniuk a kormány álláspontját, és abbahagyniuk a tiltakozást.

A válaszadók mindössze 18 százaléka tartaná helyesnek, ha már a jelenlegi szolgálati (fegyveres és rendvédelmi) nyugdíjasok juttatásait is csökkentenék vagy megvonnák. Azt, hogy a korhatár alatti nyugdíj szabályain változtatni kell, a lakosság döntő többsége elfogadja, mindössze 16 százalék hagyná érintetlenül a rendszert. Ám a legtöbben csak azoknál tartanák elfogadhatónak a szigorítást, akiknek még sok évük van hátra a nyugdíjig (33 százalék), vagy akik csak a döntést követően kezdenek dolgozni (28 százalék).

A felmérést 2011. június 9-e és 14-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.

Forrás: median.hu/zipp.hu

Vissza
2011.
július
23. 09:27

"Tárgyalási alapnak is rossz" a munka törvénykönyve tervezett módosítása?

"Tárgyalási alapnak is rossz" a munka törvénykönyve tervezett módosítása? Könnyebb lesz elbocsátani a munkavállalókat, kevesebb szabadnap jár a fiatalabbaknak, bizonyos munkakörökben csökkenhetnek a fizetések, és gyengülnek a munkahelyi érdekképviseletek – legalábbis akkor, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium által tegnap közzétett munka törvénykönyve módosításának tervezete megvalósul.
Tovább
2011.
július
20. 00:53

Így szabják át a katonanyugdíjat: élet a korkedvezmény eltörlése után

Így szabják át a katonanyugdíjat: élet a korkedvezmény eltörlése után A katonáknak sem kellene az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig dolgozniuk - derül ki a Honvédelmi Minisztérium honlapján közzétett stratégiából. Öt évvel korábban rendelkezési állományba vonulhatnának, és csak veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet vagy rendkívüli állapot kihirdetése esetén mozgósítanák őket. Tizenöt év tényleges szolgálati idő után 52 éves korukban választhatnák a könnyített szolgálatot.
Tovább
2010.
október
26. 07:15

Ki fizeti a nyugdíjakat 2012-től? Titkok, tervek, remények

Ki fizeti a nyugdíjakat 2012-től? Titkok, tervek, remények Leáldozni látszik a magán-nyugdíjpénztárak ideje Magyarországon. A kormány minden jel szerint részlegesen vagy teljes egészében államosítani fogja a nyugdíjrendszert. Vajon ki fogja fizetni a nyugdíjakat 2012-től? A változásokkal jól vagy rosszul járunk? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ.
Tovább
2011.
július
20. 18:03

Ki fizeti majd a nyugdíjat? - Gyorsabban fogy a magyar

Ki fizeti majd a nyugdíjat? - Gyorsabban fogy a magyar Az előzetes adatok szerint 2011 első öt hónapjában 34 328 gyermek született, 9,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 56 206 volt, ami 2,6 százalékos emelkedést jelent a 2010. január–májusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 21 878 fő volt, 5112-vel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 969 ezer fő volt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART