2011.
március
04. 18:52

Mit tehet, aki nyugdíjasan nem akar koldusként élni?

Címkék:
malacpersely Ha Magyarországon a lakosság, elsősorban a 35 év körüli korosztály nem kezd el félretenni a nyugdíjas éveire, akkor súlyos öregkori elszegényedéssel kell szembenéznie. Jelenleg az emberek felének semmiféle megtakarítása nincs, és a családok kétharmada néhány hónapot sem tudna átvészelni, ha a fő kereső elvesztené állását. A kormánynak valamilyen formában ösztönözni kellene az alacsonyabb, illetve közepes jövedelemmel rendelkezőket a megtakarításra és a nyugdíj-előtakarékosságra.

Magyarországon ma két korosztályban magas a lélekszám, a 60, illetve a 35 év körülieknél, vagyis a Ratkó-gyerekeknél és Ratkó-unokáknál. Utóbbiaknak jóval alacsonyabb a gyermekvállalási hajlandóságuk mint a szüleiknek, így többet tudnak dolgozni, ami a gazdasági növekedésnek jót tesz, ám a nyugdíjba vonulásukkor negatívvá válik a hatás, nem lesz ugyanis, aki eltartsa őket.

Koldusbotra jut, aki nem tesz félre

A vagyonfelhalmozásra demográfiai szempontból az 1970-1985 és az 1995-2015-ös időszakok lettek volna a legkedvezőbbek, de az áttörés mindeddig elmaradt, a lakosság többet fogyasztott mint amennyit megtermelt. A legnagyobb megtakarítási szükséglete a Ratkó-unokáknak lesz, ha az időskori elszegényedést el akarják kerülni – figyelmeztetett Gál Róbert, a TÁRKI vezető kutatója egy sajtóbeszélgetésen.
A hazai gazdaság és a költségvetés finanszírozása szempontjából kiemelt fontosságú a lakossági megtakarítások ösztönzése és a megtakarítók bizalmának erősítése – hangsúlyozta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. A jelenlegi szabályok szerint a hozamok már középtávon is mentesülnek az adó alól, a hosszú távú megtakarításokat pedig hatékonyan ösztönzi az önkéntes nyugdíjpénztárban, illetve a nyugdíj előtakarékossági számlán igénybe vehető adójóváírás.

Csak a tehetősebbek tudnak félretenni

A válság és a nyugdíjvita eredményeként emelkedett a lakosság körében a hosszú távú megtakarítások iránti kereslet, illetve a hajlandóság. Megfelelő szabályozással mind a magánszemélyeket mind a munkáltatókat lehet ebbe az irányba terelni.
A lakosság munkajövedelme mintegy 400 milliárd forinttal emelkedhet a családi adókedvezmény bevetése kapcsán, és az összeg felét megtakarításokra költhetik az érintettek a szakértők szerint. Az szja változások jelenleg a magasabb, 4-5 millió forint éves jövedelem felettieket hozza kedvezőbb helyzetbe, akik általában félre is tudnak tenni. Érdemes átgondolni, hogy az alacsonyabb jövedelmi viszonyok között élőket milyen eszközökkel lehetne megtakarításra ösztönözni, amelyek nem az adójóváíráson alapulnak – fejtette ki Hegedűs Sándor, az RSM DTM adópartnere.

Az időtávot kellene támogatni, nem termékeket

A cafeteria rendszerben jelenleg csupán egyetlen elem támogatja a megtakarítást, az összes többi a fogyasztást, amin változtatni kellene a szakértő szerint. Kiskaput jelent a nyugdíj-előtakarékosságnál, hogy 20 év befektetés után nem csupán nyugdíj-szolgáltatásra használható fel a félretett összeg. Az önkéntes magánnyugdíjpénztári megtakarításon nyerhető összeg 15 éve változatlan, jó lenne, ha ezt a mindenkori politikai alkultól függetlítenék, és valamelyen változóhoz, például a minimálbér meghatározott százalékához kötnék.

Nem ártana a stabilitás sem az adó-, és a kedvezmények rendszerében, mert az állandó változások jelentős többletköltséget jelentenek a költségvetés számára is, és elbizonytalanítják, rendszeres újragondolásra kényszerítik az érintetteket.
Jó lenne, ha az ösztönző támogatásokat nem egyedi termékhez, hanem megtakarítási időtávhoz kapcsolnák: minél hosszabb takarékoskodási időszakot vállal a megtakarító, annál több kedvezményt kaphatna. Az összes hasonló időtávú és költségszintű takarékoskodási formának pedig egyforma elbírálás alá kellene esnie – tette hozzá Vízkeleti Sándor.

Forrás: Gazdaság.hu

Vissza
2011.
február
07. 14:32

A fiatalok nem bízzák az államra

A fiatalok nem bízzák az államra Egyre jelentősebb szerepet játszik a tudatos pénzügyi gazdálkodás, valamint az öngondoskodás a fiatal generáció tagjainak körében. A fiatalokat ma már nem csak az utazás, autók vagy a lakás megvásárlása érdekli, a válság hatására hajlamosabbak a nyugdíjas évekre is gondolni. A fiatalok és a többi generáció megtakarítási szokásai, valamint céljai között ugyan jelentős eltérések vannak, a nyugdíj és az időskori anyagi biztonság, valamint az öngondoskodás azonban minden korosztálynál kulcsszerepet játszik, amikor a pénzügyi kultúra kerül szóba.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2010.
december
15. 12:30

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad Megmarad az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer is, így aki akarja, ebbe belépve kiegészítheti majd az államtól érkező járandóságát - szögezte le Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes emellett hangsúlyozta: az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad.
Tovább
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2010.
december
15. 07:56

Csak két-három nyugdíjpénztár maradhat életben

Csak két-három nyugdíjpénztár maradhat életben Nem lesz könnyű dolga annak, aki úgy dönt, benn marad a magánnyugdíjpénztárban; az eljárás részleteiről alig tudnak valamit a lebonyolítással megbízott szerveknél - írta szerdai számában a Napi Gazdaság, amely szerint csak abban biztosak az általuk megkérdezett nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, hogy sok többletmunka vár rájuk, amit a mostani létszámmal kell megoldani.0
Tovább
2010.
december
16. 10:38

Csökkenthető a rokkantnyugdíjasok száma

Csökkenthető a rokkantnyugdíjasok száma A kormányzat az OECD-országok átlagához közelítené az itthon rokkantsági nyugdíjban részesülők arányát. Ez közel kétszázezer ember újbóli munkába állását jelentené.
Tovább
2010.
november
25. 09:26

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól. Egyöntetűen ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART