2012.
július
03. 15:19

Mit tervez a magyar nyugdíjas?

Címkék:
kérdőjel Úgy tűnik, a magyarok többsége tisztában van nyugdíjas éveinek várhatóan korlátozott lehetőségeivel, leginkább a családdal, barátokkal töltenék idejüket. Ez a legolcsóbb a lehetséges életcélok közül: a magyarok kevesebben utaznának, új hobbit és új vállalkozást is kevesebben terveznek, mint európai társaik, akik még a más országba való kitelepülést is komolyan fontolgatják.

A legtöbb európai és amerikai leendő nyugdíjas leginkább utazással szeretné tölteni időskori éveit, de a családdal és a barátokkal eltöltött több idő is a kiemelt elképzelések között szerepel - derül ki az Aegon megbízásából végzett, kilenc országot érintő, nemzetközi kutatásból. Legtöbbet a lengyelek és a franciák utaznának (70 százalék fölött), a magyaroknál (63,3 százalék) csak a hollandok és a britek jelölték meg kisebb arányban az utazást, mint lehetséges időtöltést (56 és 60 százalék). A felmérésben kilenc lehetséges választ lehetett megjelölni, egyszerre többet is.

Az összességében második legnépszerűbb cél a barátokkal, családdal töltött idő bizonyult, amelyet az összes válaszadó 60,6 százaléka jelölt meg. A magyarok számára ez a legfontosabb: 68,5 százalékuk nyilatkozta azt, hogy az ismerőseivel, rokonaival kíván több időt tölteni. Új hobbiba leginkább a németek kezdenének - csaknem kétharmaduk említette meg tervei közt, míg a magyarok 44 százaléka, az összes válaszadó 52 százaléka.


Hozzányúl az utazási kedvezményekhez a kormány?


Magyarországon belül a 65 éven felüliek használhatják ingyenesen a tömegközlekedési eszközöket, a fiatalabb nyugdíjasok pedig kedvezményt kapnak. Ez épp a rokonok, barátok meglátogatására a legcélszerűbb: az átlagnyugdíjhoz képest a kereskedelmi szálláshelyek, szervezett utak viszonylag drágák, nem véletlen, hogy a termékárusítással egybekötött olcsó buszos kirándulások is leginkább a nyugdíjasokat vonzzák. Bár többször felmerült a nyugdíjas-kedvezmények részleges vagy teljes eltörlésének lehetősége, eddig kevés változás történt. A legsúlyosabb intézkedés a nem öregségi nyugdíjasokat érintette, akik számára idén megszűnt a nyugdíjasoknak járó utazási kedvezmény.

Talán az éghajlat az oka, hogy a britek és a svédek közül tervezik a legtöbben, hogy nyugdíjas éveiket egy másik országban töltik. Utóbbiaknál ez több mint 30 százalék, az átlag azonban csak 15,6 százalék, míg a magyarok mindössze 8 százaléka gondolt erre. Új vállalkozásba csak a válaszadók (köztük a magyarok) 7 százaléka kezdene - a már vállalkozó nyugdíjas magyarok pedig épp idén zárták be tömegesen vállalkozásukat a kedvezőtlenül változó adószabályok miatt.


Megtakarítás nélkül nem fog menni


Annak érdekében, hogy egy új hobbinak vagy a pihenésnek szentelhessük időskori éveinket, minél előbb érdemes egy nyugdíj célú megtakarítást elindítani, akár csak egy kis összeggel, például önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal vagy nyugdíjcélú életbiztosítással is - figyelmeztet a felmérést közzétevő nyugdíjbiztosító. Bár a megtakarítási hajlandóság jelentősen emelkedett az utóbbi években, korábbi felmérések szerint a magyar háztartások 76 százalékának semmiféle félretett tartaléka nincs.

Forrás: Ügyvezető/napi.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART