2013.
június
30. 19:07

Mit tud rólunk a titkosszolgálat?

Címkék:
internet Mit tud rólunk a titkosszolgálat? - címmel közöl összeállítást a Nol.hu arról, hogy milyen veszélyek fenyegetnek bennünket a digitális térben. Különösen időszerű mindez az Edward Snowden által kirobbantott lehallgatási botrány idején. A lap néhány trükköt is közread azzal kapcsolatban, miként tehetjük egyre kisebbekké digitális lábnyomainkat, hogy ne bukkanjanak a nyomunkra.

A lap idézi az „internet feltalálójaként” ismert Berners-Lee-t, aki a botrányra utalva elmondja: „24 évvel ezelőtt az internetet egy egyetemes térként képzeltük el, nem járt a fejünkben egyetlen böngésző, nyelv vagy számítógéptípus sem. És ha valami egyetemes dolgot hoz létre az ember, akkor azt az emberek jó és rossz dolgokra egyaránt használni fogják. Csak arra kell vigyázni, nehogy egyetlen vállalat vagy kormány ezt aláássa, saját céljaira használja, és teljesen átvegye felette az ellenőrzést.”

Az internet meggyorsította és megkönnyítette a kommunikációt. Csakhogy a digitális információszerzésre szakosodott amerikai titkosszolgálat, az NSA egykor munkatársa, Edward Snowden olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek teljesen más valóságot mutatnak. Már korábban is sokan figyelmeztettek rá, hogy az internetet nemcsak az állampolgárok használhatják önmaguk megszervezésére, hanem az állam is, a polgárai megfigyelésére.

Snowden kiszivárogtatása óta ezt dokumentumok bizonyítják. A Verizon telefontársaságot érintő egyik iratból megtudtuk, hogy az amerikai hatóságok minden telefonhívás adatait megkapják és tárolják. A beszélgetés tartalmára ez nem vonatkozik, ám egy emberről elég sokat meg lehet tudni a telefonálási szokásaiból, például legszorosabb kapcsolatait, egészségügyi állapotát - olvashatjuk a Nol.hu összeállításában. - A kutakodáshoz sokszor még bírósági jóváhagyás sem szükséges – ha nem amerikai állampolgár adatairól van szó, vagy a célszemély nem az Egyesült Államokban tartózkodik: ilyenkor egy egyszerű titkosszolgálati alkalmazott dönthet az adatkérésről. A FISA-bíróságoknak a törvény szerint csak évente egyszer kell az adatigénylés folyamatát felülvizsgálniuk és jóváhagyniuk. Külön bírósági végzésre csak amerikai állampolgárok megfigyelése esetén van szükség. Magyarul: a titkosszolgálat azt tud meg, amit akar.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART