2012.
január
07. 10:53

Mit vár Orbántól az IMF? Itt a lista

Címkék:
IMF Kiszivárgott az IMF jelentése, amiből kiderül: a magyar kormánynak mit kellene tennie, ha meg akar állapodni a pénzintézet segítségéről. A nem szokványos gazdaságpolitikát nyugdíjaznák.

 Komoly irányváltást vár Magyarországtól a Nemzetközi Valutaalap: ez derül ki a szervezet igazgatóságának január 18-i ülésére készült, a Figyelő birtokába került jelentésből.

A listán szerepel a jegybanki függetlenség visszaállítása, a Költségvetési Tanács megerősítése, és szigorúbb költségvetési politika, főként a kiadási oldalon. Az elvárások között van a válságadók mértékének jelentős mérséklése, majd kivezetésük, az ad-hoc gazdaságpolitikai intézkedések beszüntetése, illetve a tervezett reformok végig vitele.

Ezen felül Orbán Viktor kormányától megkövetelik a szociális juttatások rendszerének átalakítását, a közösségi közlekedési vállalatok átszervezését, a magáncsőd intézményének a bevezetését. A Nemzetközi Valutaalap tanácsaihoz a magyar fél még kiegészítéseket tehet.

Egy szigorú (gazdaság)politikai keretek között kidolgozott, elővigyázatossági IMF-program segíthetne Magyarországnak a meglévő feszültségek enyhítésében, mégpedig a potenciálisan rendelkezésre álló tartalékok növelése és a stabilitás megteremtését célzó intézkedés csomag révén – ezt szögezi le az a jelentés, amely az IMF igazgatóságának január 18-i ülésére készült.

Ennek alapja a tavaly november 9-21 közötti, budapesti gazdaságpolitikai konzultáció, amelyet december közepén egy aktualizáló megbeszélés követett. (Erről a hírek szerint idő előtt távozott a nemzetközi delegáció.)

A Figyelő birtokába került dokumentum szerint Magyarországon jelenleg „bonyolult a politikai klíma”. Arra is felhívják a figyelmet az IMF szakértői, hogy ugyan a magyar gazdaságra egy sor olyan külső tényező hat negatívan, amelyeket a kormány nem képes befolyásolni, de mérsékelné a rosszabb forgatókönyvek megvalósulásának az esélyét, ha a kormány felhagyna az ad-hoc intervencionista intézkedések meghozatalával, ami a tavalyi évet jellemezte, illetve megerősítené a gazdasági intézményeket.

Valós veszélynek nevezi, hogy az Európai Unió – az immár nyolc éve tartó túlzott deficiteljárás miatt – retorzióként megvonja Magyarországtól a kohéziós alaptól nyújtott támogatást, ami által a GDP 2 százalékának megfelelő összegtől esne el az ország.

Forrás: msn.mainap.hu

Vissza
2011.
december
13. 06:52

Az IMF misszióvezetője ma érkezik Budapestre

Az IMF misszióvezetője ma  érkezik Budapestre Az IMF magyar misszióvezetője, Christoph Rosenberg az Európai Bizottság képviselőivel közösen december 13-16. között Budapestre látogat, hogy megbeszéléseket folytasson és tájékozódjon a költségvetéssel kapcsolatos fejleményekről.
Tovább
2011.
szeptember
10. 10:40

IMF: a jelenlegi bankrendszer árt a világnak

IMF: a jelenlegi bankrendszer árt a világnak A bankrendszer akkorára nőtt, hogy az már nem szolgálja se a világ jólétét, se a reálgazdaság növekedését - jelentette ki Mark Allen, az IMF regionális képviselője pénteken a lengyel Krynicában rendezett gazdasági fórumon.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
2011.
február
02. 13:56

Itt a kritika az IMF-től!

Itt a kritika az IMF-től! Az IMF itteni képviseletének vezetője úgy látja, hogy néhány intézkedés gyengítheti a hosszú távú fenntarthatóságot, ilyen például a nyugdíjrendszert érintő változtatás, amellyel a kormány hosszú távú elkötelezettséget, a jövő nyugdíjainak kifizetését vállalja, a szektorokat terhelő átmeneti adók pedig a befektetői bizalmat gyengíthetik - számol be az MR1-Kossuth Rádió. Hamarosan olvasható lesz az IMF új országjelentése is, amelyben a gazdasági kormányzás gyengítésével kapcsolatban bizonyos kétségeket is megfogalmaznak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART