2013.
február
11. 10:42

Mitől kopaszodunk?

Címkék:
kopaszodás A nyugati országokban a férfiak 40%-nál alakul a kopaszodás, a női típusú kopaszodás a hölgyek 22%-át érinti. Oka lehet genetikai, hormonzavar, gyógyszer mellékhatás, öregedés, kemoterápia, sugárkezelés, bőrbetegség.

Az emberi bőr, mely a legnagyobb szervünk, fajlagosan több hajtüszőt tartalmaz, mint bármely más emlősé. A fekete hajú embereknek kb. 100 000, a szőkéknek 10%-kal több, a vörös hajúaknak 10%-kal kevesebb hajtüszőjük van. Normális esetben naponta kb. 100 hajszálat veszítünk. Ha hajunkat nem vágatjuk le, az akár 1 méter hosszúra is megnőhet a növekvő, vagy ún. anagén fázisában.

A hajról

A haj egy keratin nevű fehérjéből épül fel. Az emberi haj alapvetően két csoportba sorolható: a vellus haj és a terminális haj. A vellus haj finom, puha szinte láthatatlan, a terminális haj pedig az, amit látunk. A vellus haj képes átalakulni terminális hajjá (pl. serdülőkorban a szakáll), de ez a folyamat fordítva is működik, ekkor következik be a kopaszodás. A hajban fut egy idegrost is a hajhagymában. A hajszálat egy hajmerevítő kis izom rögzíti a felhámhoz. Ijedtség, idegesség esetén vagy hideg hatására az izom összehúzódik, a hajszál, vagy szőrszál pedig feláll. Amikor a kis izom összehúzódik, nyomást fejt ki a faggyúmirigyre, mely a haj tövénél található, s az zsíros kenőanyagot bocsájt ki. Ha a faggyúmirigy túlműködik, a haj vagy bőr zsírosodása alakul ki.

Aranyhaj (Rapunzel) leengedte a haját a toronyból, a herceg pedig azon mászott fel, hogy kiszabadítsa. Aranyhaj nem tudta, hogy szervezetéből hiányzott egy növekedési faktor, mely a haj hosszát kontrollálja. 1994-ben a University of California kutatói felfedezték, hogy egy Fibroblast Growth Factor 5 nevű növekedési faktor felelős a haj hosszáért. Ha ez a növekedési faktor nincs jelen a szervezetünkben, hajunk megállás nélkül növekedhet és végül kihullhat.

A szakemberek a hajhullást alopéciának hívják. Ennek több oka is lehet: genetikai, hormonzavar, gyógyszer mellékhatás, öregedés, kemoterápia, sugárkezelés, bőrbetegség, stb.

A nyugati országokban a férfiak 66%-ánál fordul elő a hajszálak elvékonyodása, 40%-nál pedig kialakul a kopaszodás.
Ezzel szemben a női típusú kopaszodás a hölgyek 22%-át érinti, mely a legtöbb esetben a túlzott mennyiségű tesztoszteron termelés következménye. A tesztoszteron kölcsönhatásba kerül az 5-alfa-reduktáz enzimmel, mely a bőrben és a nemi szervekben található. Az 5-alfa-reduktáz a tesztoszteron hormont dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítja. A hajtüszők egy része érzékeny a DHT-ra, s ennek következtében alakul ki a kopaszodás.

dr. Robert Young mikrobiológus szerint a hajhullás, kopaszodás fő oka a szervezet elsavasodása, ezért az alopécia megállításának és visszafordításának valódi megoldása a szervezet lúgosítása lehet.

1, lúgosító életmód, lúgosító táplálkozás – pH Miracle Living
2, zöld ételek és italok fogyasztásának növelése
3, extra vitamin és ásványi anyag bevitel, különösen cink
4, lúgosító samponok, kondicionálók, haj tonikok használata, melyek megtisztítják a fejbőrt a baktériumoktól, gombáktól, parazitáktól
5, a hajhagymák védelme jó minőségű olajokkal kívülről és belülről
6, folyamatos tápanyag ellátás a fejbőrnek.

Forrás: Hajrá egészség

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART