2012.
november
08. 10:14

"Mobilizálódik" az egyház

Címkék:
okostelefon Telefonos ügyfélszolgálatot és okostelefonra fejlesztett alkalmazást indít a német evangélikus egyház (EKD). A több mint 23 millió tagú felekezet nemcsak az evangélikusoknak, hanem más keresztény egyházak tagjainak és nem hívőknek is kínálja az új szolgáltatásokat, amelyek várhatóan jövőre indulnak el.

Az ügyfélszolgálat munkatársai egyebek mellett arról tájékoztatnak majd, hogy hol van a közelben evangélikus templom és mikor tartanak istentiszteletet. Vallási kérdésekről is lehet érdeklődni, és felvilágosítást nyújtanak arról is, hogy milyen álláspontot foglal el az egyház különböző társadalmi kérdésekben. Az okostelefon-alkalmazás révén pedig ugyanazon a platformon az ország valamennyi evangélikus gyülekezete bemutatkozhat, és közzéteheti, hogy milyen programokkal várja tagjait és az érdeklődőket.

A fejlesztések költségét az egyházi adóból származó bevételből fedezik - közölték kedden az EKD zsinatának ülésén, amelyet a Timmerdorfer Strand nevű Lübeck melletti tengerparti üdülőhelyen tartanak. A bevétel tavaly 4,5 milliárd euró volt, 2,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az egyház pénzügyi vezetői szerint a növekedés a német gazdaság fellendülésének a következménye, és ez nem lesz hosszú életű hatás, mert a bevétel alakulását hamarosan a konjunkturális helyzetnél nagyobb erővel befolyásolja majd a felekezet taglétszámának folyamatos csökkenése. Ezért szerkezeti változásokra van szükség, a több százéves hagyományok szerint működő szervezetnél modern megoldásokat kell bevezetni.

Németországban az evangélikus mellett a református, a római katolikus és a zsidó felekezet tagjai fizetnek egyházi adót, amelynek mértéke a személyi jövedelemadó nagyjából 8 százalékát teszi ki. Az adófizetési kötelezettség alól csak a kilépés mentesít. A 82 millió lakosú országban a nagy keresztény egyházak hívőinek száma évek óta csökken, elsősorban a társadalom öregedése miatt. Az evangélikusoknál például 2010-ben mintegy 175 ezer gyereket kereszteltek meg, az elhunytak száma viszont ennek csaknem a kétszerese, 340 ezer volt.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART