2012.
május
17. 10:43

Módosították az osztrák nyugdíjrendszer második pillérét

Címkék:
Schönbrunn Az 55 év feletti pénztártagoknak 2013-tól lehetőségük lesz egy másik, biztonságosabb portfólióra váltani a nyugdíjpénztáruk termékei között. Ha a jogosult ezt a modellt választja, akkor a pénztárnak garantált kezdő nyugdíjat kell biztosítania, amely alá később nem eshet a havi kifizetés összege. A kezdő nyugdíj ugyanakkor ebben az esetben alacsonyabb, mint ha nem a biztonságosabb portfóliót választják.

A kormányzó szociáldemokrata-konzervatív (SPÖ-ÖVP) koalíció szavazataival elfogadott törvénymódosítás előzménye, hogy a korábbi években a magán-nyugdíjpénztári kifizetések kétharmada csökkent. A pénztárszövetség közlése szerint főként a második pillér bevezetése utáni első időszakban, még magas elvárt hozamra kötött szerződéseknél csökkentek a korábbi szint alá a kifizetések.

Maria Fekter pénzügyminiszter a parlamenti vitában védelmébe vette a törvényt az ellenzék bírálataival szemben, ugyanakkor azt mondta, hogy az "nem az utolsó lépés" lesz a második pillér reformjában. A miniszter kijelentette, a pénzügyi- és bankválság jelentősen befolyásolta a pénztárak teljesítményét.

Az ellenzéki pártok közül a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt állami kezességvállalást és a pénztárváltás lehetőségét szorgalmazta. A baloldali Zöldek szerint a pénztáraknak maguknak kellene viselniük a veszteséges működés következményeit.

Ausztriában három pillére van a nyugdíjrendszernek. Az állami nyugdíjak mellett a második pillért a vállalatok által dolgozóik után, a magánnyugdíj-pénztáraknak befizetett járulékok képezik. A rendszer harmadik elemét a magán nyugdíj-előtakarékossági pénztárak képezik, amelyekbe a jogosultak saját maguk fizethetnek be.

A 17 osztrák magánnyugdíjpénztárnak összesen nyolcszázezer tagja van. A pénztárak 73 ezer, már nyugdíjas ügyfele közül tavaly 50 ezernek csökkent a nyugdíja, átlagosan öt százalékkal. Elsősorban olyan ügyfeleknek a magánpénztári nyugdíja csökkent, akik 5,5 százalék feletti elvárt hozamra kötöttek szerződést. 2004 óta az elvárt hozam legmagasabb szintje hivatalosan már csak 3,5 százalék lehet.

A pénztárszövetség év eleji közlése szerint az osztrák magánnyugdíj-pénztárak összesített hozama tavaly mínusz három százalék volt. A második pillér 1990-es bevezetése óta számított hosszú távú teljesítményük éves szinten 5,5 százalék volt. Vagyonuk tavaly 3,8 százalékkal, 15,5 milliárd euróra nőtt.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART