2011.
április
19. 09:30

Morálisan vállalhatatlan egy 35 éves nyugdíjas?

Címkék:
Lázár János Frakcióvezetőt választ május 9-én a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja; Lázár János, ha Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök jelöli, újra elvállalja a tisztséget. A frakcióvezető az MTI-nek adott interjúban beszélt arról is, nem lát változást Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár Fidesz-frakcióbeli megítélésében, amely "eddig támogató volt". Lázár János emellett elmondta, személy szerint meggyőzhető a szabad vasárnap ügyében, de komoly fenntartásai vannak.

Lázár János a Fidesz és a KDNP kapcsolatát firtató kérdésre azt mondta: az elmúlt egy évben pozitívabb lett a Fidesz viszonya a kereszténydemokratákkal. A KDNP történelmi pártként egy óriási lehetőséget kapott a tavalyi országgyűlési választásokon, és a saját maga nézeteit próbálja megvalósítani. Az teljesen természetes, hogy egy akkora támogatottságnál, mint amekkorával a Fidesz-KDNP rendelkezik, viták alakulnak ki a koalíciós pártokon belül - vélekedett, hozzáfűzve: "én olyan frakcióvezető vagyok, aki ezeket a vitákat nem elnyomja, hanem hagyja, sőt inspirálja".

Azzal kapcsolatban, hogy új felsőoktatási koncepció készül, mert a hírek szerint Orbán Viktor hiányolta a jelenlegiből a hatástanulmányokat és a háttérszámításokat, a frakcióvezető kifejtette: mind a közoktatási, mind a felsőoktatási koncepció, mind pedig a pedagóguséletpálya-modell ügyében egyeztetés zajlik a képviselőcsoport és a kabinet között. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár megítélése a Fideszben "eddig támogató volt" - mondta, hozzátéve, hogy az államtitkár elismert tagja a KDNP-frakciónak, megbecsült kormányzati szereplő, és nem lát változást Fidesz-frakcióbeli megítélésében sem. Hangsúlyozta: az oktatásban nem a célokról, hanem az eszközökről folyik a vita.

Az esetleges kormányátalakítást érintő felvetésre Lázár János azt mondta: rendszeresen konzultál Orbán Viktorral, és ezek alkalmával "még egy kormánytag esetében sem merült fel, hogy problémája lenne vele" a miniszterelnöknek.

Az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos kereszténydemokrata elképzeléssel összefüggésben közölte: a javaslat nagy vitát váltott ki a Fideszben, vannak, akik támogatják, vannak, akik ellenzik. A téma még nem volt napirenden frakcióülésen, de az alkotmányozás végeztével, várhatóan már a jövő héten a képviselőcsoport elé kerül - tájékoztatott, megjegyezve, hogy a fideszes politikusok szeretnék majd megismerni a kormányzat által rendelt hatástanulmányokat a lehetséges következményekről. A politikus személy szerint meggyőzhető a szabad vasárnapról, de komoly fenntartásai vannak. Rámutatott: az a KDNP-s cél támogatható, hogy a vasárnap a családé legyen, de azt is figyelembe kell venni, hogy sokan a munkájuk miatt csak vasárnap érnek rá vásárolni.

Lázár János bejelentette azt is: május 9-én, hétfőn a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja frakcióvezetőt választ, amelyen, ha Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök jelöli őt, újraindul. Elmondta, a Fideszben első alkalommal egy évre, utána pedig három évre választanak frakcióvezetőt. Így ha most újra megválasztják, 2014-ig ő lehet a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz nyári tisztújító kongresszusán elindulna-e valamilyen tisztségért, azt válaszolta: nincs ambíciója ilyen jellegű feladatra, "bőven elég a frakcióvezetés".

A Széll Kálmán Tervről szólva kifejtette: Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint előrehaladott állapotban van több jogalkotási kérdés is, így áprilisban és májusban már több, a tervvel kapcsolatos törvényjavaslat kerülhet a Ház elé. Ezek közül van, amelyik már csak a kormány döntésére vár.

Arra, hogy a hétvégi tüntetések befolyásolják-e a kormányzatot, Lázár János azt mondta: mindenképpen tárgyalni kell a szakszervezetekkel, de az érdekképviseleteknek tudomásul kell venniük, hogy a kormányoldal nem fog változtatni azon az álláspontján, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatárnak a katasztrófavédelmisekre, a rendőrökre és a katonákra is vonatkoznia kell. "Nem tudjuk azt finanszírozni, fenntartani sem anyagilag, sem morálisan, hogy 35-40 éves nyugdíjasok legyenek 150-200 ezer forintos nyugdíjjal" - hangsúlyozta.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2010.
augusztus
12. 10:31

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot A nyugdíjrendszerünk bajait nem lehet kizárólag a rendszer keretein belül orvosolni. A terebélyesedő demográfiai és foglalkoztatási nehézségek kívülről érkező problémák, ezeket a mindenkori nyugdíjrendszernek automatikusan kellene kezelnie. A mai szisztéma csak átmenetileg tartható fenn, hosszabb távon a külső hatásokra már nem tud jól reagálni, így az újabb kiigazítások elkerülhetetlenek lesznek.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2011.
január
30. 07:56

Fidesz: A választók akaratának megfelelően halad az ország

Fidesz: A választók akaratának megfelelően halad az ország Magyarország megújítása és újjászervezése a választói akaratnak megfelelően halad, ennek jegyében helyezte a kormány biztonságba az emberek nyugdíját, vezette be az arányos adórendszert, és állítja talpra az ország gazdaságát - reagált a Fidesz az MSZP szombati választmányi ülésén elhangzottakra.
Tovább
2010.
november
29. 22:20

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal A Fidesz szerint mindenki, vagyis a mai nyugdíjasok, illetve az állami nyugdíjrendszerbe most visszalépők is jól járnak a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénymódosításokkal - mondta Selmeczi Gabriella a párt vezérszónoka, a javaslat hétfő esti általános parlamenti vitájában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART