2011.
augusztus
06. 09:43

Most a kormány tőzsdézi el a nyugdíjpénztári vagyont

Címkék:
tőzsde Csaknem 35 milliárd forint – számításaink szerint ennyivel ér kevesebbet a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban (NYAA) lévő magyar részvénycsomag értéke, mint május 31-én, amikor a nyugdíjpénztári vagyonból – az aznapi tőzsdei árak alapján – elszámolták a reálhozamokat. Úgy tűnik tehát, a kormány – miután megvádolta ezzel a pénztárakat – maga sem tesz mást, mint eltőzsdézi a hozzá került vagyont.

Tegyük hozzá, a nyár közepi piaci összeomlást a pénztárak sem tudták volna kivédeni, bár az államinál rugalmasabb portfóliókezelésükkel valamelyest mérsékelhették volna a veszteségeket.

Valójában azonban nem beszélhetünk tényleges veszteségről, az akkor keletkezne, ha a tegnapi áron dobta volna piacra a részvényeket a kormány. Ha ősszel visszakúsznak az árfolyamok, és akkor értékesítik a papírokat, máris pénzénél van az állam. A vagyon május végi átvétele óta ugyan történtek értékesítések, ám azt nem hozták nyilvánosságra eddig, hogy mennyi részvényt adtak el. Elemzői körökből származó információnk szerint hazai papírok még nem kerültek a piacra.

A vagyont kezelő alap helyzete annyiban nem könnyű, hogy a költségvetésnek idén feltétlenül szüksége van 529 milliárd forintra a vagyonból, a pénzt folyó kiadásokra tervezték be. Az elmúlt napok erőteljes árfolyamesése felveti a kérdést, hogy és mikor sikerül ezt az összeget a büdzsé rendelkezésére bocsátani. Korábbi nyilatkozatok szerint a pénz a harmadik negyedév végén várható, s havi átlagban 40 milliárd forinttal javítja az egyenleget. Lapunk értesülései szerint kormánypárti körökben evidenciának veszik, hogy a NYAA minden körülmények között képes biztosítani a költségvetés számára az 529 milliárdot, még akkor is, ha kedvezőtlen irányba mozdulnak el az árfolyamok. Szakmai körökben megjegyezték: ehhez az NYAA-nak idén nem is feltétlenül lesz szüksége magyar részvények eladására. E vélemény szerint a portfólióban „csupán” mintegy 200 milliárd forint értéket képviselnek a magyar papírok, vagyis a külföldi részvények eladásával ezt az összeget lehet biztosítani.
 

Az általunk fellelhető legfrissebb adatok és a tőzsdei tulajdoni hányadok alapján május 31-én – a reálhozamok elszámolásakor – az államhoz került teljes hazai részvénycsomag –Mollal, OTP-vel, Richterrel együtt –185,1 milliárd forintot ért számításaink szerint. A tegnapi tőzsdei átlagárak alapján azonban ennek a csomagnak az értéke 34,9 milliárddal kevesebbet, már csak 150,2 milliárd forintot ér. E csomagért tavaly december 31-én még 168,7 milliárd forintot kellett volna fizetni az akkori jegyzések alapján, vagyis az év eleji értékéhez képest is veszített 18,5 milliárdot értékéből a portfólió.

A magyar papírokon tehát nem könyvelték el a veszteséget, ám ugyanez nem mondható el a küldföldi részvények esetében, amelyek viszont piac ra kerültek. Az elmúlt időszakban a német, az angol vagy az amerikai tőzsde sem a legszebb napjait éli. A külföldi értékpapír-portfóliók öszszetételére ugyanakkor nem akadtunk rá, így csak feltételezni lehet, hogy a globális tőkepiaci mozgások alapján azok esetében is hasonló árfolyamcsökkenés zajlott/zajlik. Vagyis sokkal jobban akkor sem járt az állam, amikor azokat értékesítette.


Mol-bukta

A kormány nemcsak a nyugdíjvagyonnal, de „saját jogon” is növelte részesedését a Molban a közelmúltban, amikor megvásárolta a Szurgutnye yegaztól annak 21,1 százalékos részvénycsomagját. Kormánykörökben felvetődött, hogy a pakett egy részét esetleg piacra dobják, amennyiben az áfa-visszafizetési rendszert egy uniós bírósági döntés értelmében valóban át kell alakítani. Az értékesítési hajlandóságot ugyanakkor Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője igyekezett cáfolni: „nem azért vettük a Molt, hogy eladjuk”. A magyar állam részvényenként több mint 22 ezer forintot fizetett a pakettért, tegnap viszont jellemzően 18 ezer forint közelében kötöttek üzletet.

A mintegy 22,1 millió darabból álló csomag esetében ez azt jelenti, hogy most mintegy 399 milliárd forintot ér. Vagyis, ha mostani áron tudnánk visszavásárolni az oroszoktól, akkor a részvénypakettet 87-100 milliárd forinttal lehetne olcsóbban megvásárolni, mint májusban. A mindenkori magyar kormányoknak egyébként nagy rutinjuk van a Mol értékesítésében, igaz, akkor még más árfolyamokon történt az értékesítés: az első nagyobb, közel 20 százalékos részesedés 1995 végén részvényenként mintegy ezer forintért ment ki, aztán1997 közepén 13 százalékért darabonként alig háromezer forintot kértek. Rá egy évre, 1998-ban 7 százalék, 2004-ben 12 százalék egyaránt 6,5 ezer forinton cserélt gazdát, az utolsó nagyobb, 11 százalékos pakk pedig 2006-ban talált gazdára, 22 ezer forintért.

Forrás: Népszabadság

Vissza
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2010.
december
15. 06:29

A magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet

A  magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet Felkészületlenül érte a Stabilitás Pénztárszövetséget a magánpénztárak megszüntetésének ötlete, de ennek bejelentése óta és a törvény elfogadása ellenére is alkotmánybírósági és uniós beadványokkal próbálják megakadályozni a második pillér megszüntetését - számolt be Juhász Istvánné, a Stabilitás főtitkára hétfőn a Budai Liberális Klub rendezvényén. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT egykori elnöke pedig úgy vélte: a magánpénztárak megszüntetésével a magyar tőkepiacnak is "vége" lehet.
Tovább
2011.
június
11. 09:21

A kormánynak fogalma sincs, holnap mit csinál

A kormánynak fogalma sincs, holnap mit csinál Ha valaki nyugdíj mellett és korhatár alatt dolgozik, az adózzon, de finoman szólva sem egyeztethető össze a jogállam követelményeivel, ha ezt a nem dolgozó, korábbi nyugdíjasokra is kiterjesztenék - mondja Simonovits András. A nyugdíjszakértő úgy véli, Orbán Viktornak előbb-utóbb fel kell ismernie, hogy egy polgári demokráciában nem lehet 3 millió nyugdíjast, de akár 600 ezret sem sértegetni, piszkálni. Állítja, a magán-nyugdíjvagyont már nem lehet visszaadni az embereknek.
Tovább
2011.
február
04. 19:25

A nyugdíjak miatt "nem kereskednek" a tőzsdén

A nyugdíjak miatt "nem kereskednek" a tőzsdén A CEE Stox Exchange csoport, mely magában foglalja a bécsi, budapesti, prágai és ljubljanai tőzsdét kijelentette: a Budapesti Értéktőzsdén a forgalom esni fog ebben az évben a magán-nyugdíjrendszer effektív államosítása miatt.
Tovább
2011.
február
22. 17:22

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.
Tovább
2011.
március
30. 11:57

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány?

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány? A GKI Gazdaságkutató Zrt. rontott előrejelzésein: 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,2 százalékos inflációt várnak 2011-ben. Ez utóbbi akár 6,5 százalék is lehetne a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül.
Tovább
2010.
június
07. 15:24

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait?

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait? Határozottan elutasítja a magánnyugdíjpénztárak "államosításával" kapcsolatban felröppent kormányzati elképzeléseket a Stabilitás Pénztárszövetség, álláspontja szerint rövid távú haszonért kockáztatná a jövőt a kormány.
Tovább
2011.
február
11. 17:16

A nyugdíjügy riasztotta el a külföldieket a magyar piacról

A nyugdíjügy riasztotta el a külföldieket a magyar piacról A nyugdíjrendszer "reformjának" bejelentésére meneküléssel reagáltak az intézmények és vásárlással a kisbefektetők, a negyedév egészét tekintve viszont már nettó eladók voltak a háziasszonyok.
Tovább
2011.
június
15. 10:27

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból 2.95 ezermilliárd forintot (16.1 milliárd dollár) tesz ki az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon, miután a magánnyugdíjpénztár tagok 97%-a visszalépett az állami pillérbe.
Tovább
2011.
május
20. 16:40

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél Az idén 7 százalékos lenne a magyar államháztartási hiány, ha a kormány a magánnyugdíj-pénztári vagyont nem irányította volna át az államháztartásba - derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium küldött a Bloomberg hírügynökség korábbi kérdéseire.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART