2012.
október
16. 08:07

Most lenne érdemes lakást venni

Címkék:
panelház Egyre többet engednek az eladók a meghirdetett árból a lakáspiacon, országos átlagban az engedmény az első háromnegyed év adatai alapján 13 százalék volt, egy százalékponttal több, mint tavaly ilyenkor - közölte felmérése eredményét az Otthon Centrum (OC).

A OC adatai szerint az áralkuból 5 százalékpontnyi jut az üzlet megkötése előtti időszakra, 8 pedig a szerződési időre. Az eladók már a lakás meghirdetése után - a piaci helyzetet látva, illetve a közvetítőjük javaslatára - engednek az árból. Ez a kisebb tétel, a nagyobb hányadot akkor engedik az eladók, amikor már találtak vevőt, csak az magasnak tartja az árat.

Országos átlagban 2009-ben szeptember végéig 10, 2010-ben 11,3, a múlt évben pedig 12 százalék volt az árengedmény. Ez emelkedett az idén 13 százalékra.

A legnagyobb árengedményt Pest megyében érték el a vevők, 17 százalékkal. Itt 2009-ben még 10,5 százalék volt az árengedmény. Az OC azzal indokolja ezt a jelenséget, hogy Pest megyében az átlagosnál is fagyosabb a lakáspiac.

A lakás típusa szerint nem változott az árengedmény sorrendje. Legkevesebbet - átlagosan 8,7 százalékot - a panel lakásokból engedtek az eladók. Ezt követik a tégla lakások 12,5 százalékkal, majd a sor végén a tégla családi házak állnak, 18 százalékkal.

Forrás: MTI

Vissza
2010.
december
27. 07:32

A lakások téli ellensége: a penész

A lakások téli ellensége: a penész Az őszi-téli hónapokban jól esik a lakás melege, ám sajnos ez az időszak nem mindig felhőtlen, hiszen a meleg, ritkán szellőztetett, párás levegő a penészgombák paradicsoma. Pedig fontos, hogy megelőzzük a helyiségek penészesedését, hiszen a gombák asztmát, allergiát, de akár még rákot is okozhatnak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART