2013.
május
17. 06:01

MSZP-álláspont a szociális temetésről

Címkék:
Korózs Lajos A Belügyminisztérium az Orbán-kormány kérésére új koncepciót dolgozott ki a köztemetések tekintetében. Ezen elképzelés szerint szociális temetés csak akkor járna, ha az eltemettető vagy az általa felkért személy közreműködést vállal a temetésben. Például felöltözteti az elhunytat, kiássa a sírhelyet, felravatalozza vagy elbúcsúztatja a megboldogultat, esetleg leengedi a koporsót, vagy behantolja a sírt - írja Korózs Lajos az MSZP elnökségi tagja.

A Belügyminisztérium koncepciója szerint egyebek mellett a szociális temetés bevezetése a rászorulók részére történik. Az összehasonlíthatóság érdekében kötelezővé tennék a temetkezési szolgáltatói árak közzétételét, és szigorítanák az urnák hazavitelét ezzel drágítva a temetési költségeket, hiszen az ún. „szóró parcellákban” a hamvak kiszórása tízezrekbe kerül! Papp Magdolna Emese, a Belügyminisztérium főosztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosságnak egyre nagyobb terhet jelentenek a temetéssel kapcsolatos kiadások, ezért a kormány tájékoztatást kért a tárcától. A minisztérium elkészítette a költségek csökkentésének lehetőségét is bemutató jelentését, amelyet a kormány a február 26-i ülésén elfogadott, és ennek alapján a minisztérium jogszabály-módosításokat dolgozott ki, többi között a szociális temetés bevezetésre.

Szociális temetés, feltételekkel

A szociális temetés koncepciójáról Prutkay János, a Belügyminisztérium szakértője kiemelte, hogy a rászoruló hozzátartozók számára szabadon választható, ingyenes alternatívát teremtenének. A temető fenntartója köteles lenne külön parcellát kijelölni a koporsós vagy urnás szociális temetkezési helyek számára. A szociális temetés feltétele lenne, hogy az eltemettető/özvegy vagy az általa felkért személy vállaljon személyes közreműködést a temetés során. Ebben az esetben neki kell a halottat felöltöztetni, a sírhelyet kiásni, az ő feladata a ravatalozás, búcsúztatás, illetve a koporsó, urna leengedése, végül annak behantolása.

A költségeket viselő szervek kiadásainak csökkentése érdekében a tervezet meghatározza a szociális és köztemetés esetén a hamvasztás és a szállítás legmagasabb költségét, valamint a hűtés hatósági árát is.

Szigorítanák az urnák hazavitelét is!

A jogszabály-módosítás során a temetkezési szolgáltatók árainak közzétételét is kötelezővé tennék, illetve megtiltanák a temetés felvételi irodák működését a fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézmények 200 méteres körzetében.
A koncepció részeként szigorítanák az urnák hazavitelét. Ez már csak abban az esetben lenne lehetséges, ha az elhunyt azt végrendeletében kérte, illetve, ha a temetésre kötelezett nyilatkozik arról, hogy más hozzátartozók számára a kegyeleti jog gyakorlását biztosítja (magyarul: a haragos is látogathatja az urnát, ha úgy akarja)!

Azt én most megmondani nem tudom, hogy ez az egész sérti-e a kegyeleti jogot, de feltételezem, hogy igen. Egyet biztosan tudok: sok-sok egészségügyi/járványügyi előírást sért. Gondoljunk csak a sokszor 2-5 napos határidőkre, a hűtőkapacitások hiányára, és a sokszor 40 fokos nyári melegre! Innen már csak egy lépés, hogy az egészet közmunkásokkal végeztessék!

Korózs Lajos,
szociálpolitikus,
az MSZP országos elnökségének tagja

 

Vissza
2013.
május
16. 15:34

Elfogadta a kormány a szociális temetkezésről szóló határozatot

Elfogadta a kormány a szociális temetkezésről szóló határozatot A szociális temetést - amely lehetőséget biztosít urnás temetésre is - az elhunyt hozzátartozói kérhetik az utolsó lakhely szerinti önkormányzattól. A kormány számításai szerint a szociális temetés lehetősége összesen közel egymilliárd forintot hagyna a legelesettebb családok kasszájában. Jelezték: az érintett családnak lehetősége lesz a végtisztességet az önkormányzat által ingyenesen biztosított temetkezési helyen megadni az elhunytnak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART