2010.
január
19. 17:48

MSZP-Fidesz csörte: levelekkel győzködik a nyugdíjasokat

levél stilzált A nyugdíjasok meggyőzéséért indított harcot az MSZP és a Fidesz, pedig még el sem kezdődött a kampány. A következő napokban a Fidesz 1 millió 600 ezer háztartásba küld levelet nyugdíjasoknak, amelyben kifejtik: Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila privatizációs szándéka miatt Magyarországon komoly veszélybe kerültek a nyugdíjak.

A postás azonban az MSZP-től is hoz majd levelet a nyugdíjasoknak, de a szocialisták 1 millió 700 ezer lakást céloztak meg. Címlistával természetesen egyik párt sem rendelkezik, és ez még nem kampány, csak tájékoztatás. Vagy féligazságok: az MSZP 70 évre emelkedő nyugdíjkorhatárral és 20 százalékos csökkenéssel riogatja az időseket és a nyugdíjba készülőket. A Fidesz viszont ellopott nyugdíjpénztárakról, a nyugdíjak csökkenő reálértékéről és a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíjról harsog.

A legnagyobb ellenzéki párt mára ráadásul találkozót kezdeményezett nyugdíjas szervezetekkel, mert szerintük itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba az idősek ügyeivel kapcsolatban. „Számos olyan ellentmondásos nyilatkozat látott napvilágot mostanában, amely nem csak a jelen, de a jövő nyugdíjasait is komolyan érinteni fogja. Az MSZP pedig nem csupán menekül az egyenes beszéd elől, de ráadásul még durva és agresszív kampányt is folytat, hamis állításokkal” – fogalmazott Iván László. A Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke leszögezte: ha kormányra kerülnek, akkor garantálják a nyugdíjak értékének megőrzését és megakadályozzák, hogy bármiféle privatizáció legyen a nyugdíjak vagy a nyugdíjalapok területén. Arról már nem beszélt, hogy ezt a svéd modell segítségével vagy valamilyen más csodaszerrel érnék el. Viszont Iván László kiszámította, hogy csak az utóbbi három évben körülbelül 10 százalékos reáljövedelem-, vagyis értékcsökkenést voltak kénytelenek elszenvedni a nyugdíjasok.

A Fidesz nyugdíjasokat érintő vállalásai azt jelentik, hogy az ellenzéki párt a nyugdíjemeléstől védi meg őket” – reagált az MSZP elnöke a Fidesz nyugdíjasoknak küldendő levelére. Lendvai Ildikó szerint a Fidesz garanciát vállal a nyugdíjak reálértékének a megőrzésére, de a levelében nem vállal garanciát a méltányossági nyugdíjemelésre, a nyugdíjprémiumra, a nyugdíjkorrekcióra. A szocialisták ezért várják a Fidesz igazi levelét, mert kíváncsiak arra, hogy a Fidesz visszavonta-e Varga Mihálynak a svéd modellre vonatkozó elképzeléseit.

„Azok a fájdalmas, de szükséges lépések, amelyeket tavaly meghoztunk, fenntarthatóságában, finanszírozhatóságában, stabilitásában erősítették a magyar nyugdíjrendszert, ezért nem kell hozzányúlni” – fogalmazott Korózs Lajos. A szociális és munkaügyi minisztérium államtitkára, utalt arra, hogy amennyiben a Fidesz bevezetné az úgynevezett svéd nyugdíjrendszert, akkor a már nyugdíjban lévők járnának a legrosszabbul.


A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint az MSZP-nek az idősek körében van még a legtöbb esélye, hogy támogatókat toborozzon, ezért kiemelt vita most a nyugdíj-ügy.

„Mivel a Fidesz támogatottsága lényegesen nagyobb, ezért már sokkal több nyugdíjas támogatja őket, mint a szocialistákat. Ez az elmúlt húsz évben sosem volt így” – hangsúlyozta Böszörményi Nagy Gergely.

Forrás: vg.hu

Vissza
2009.
december
29. 10:48

Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben

 Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója.
Tovább
2010.
január
16. 07:49

MDF: A Fidesz nyugdíj-ügyben áttért a a Pinokkió-modellre

Az MDF szerint a Fidesz megijedt saját árnyékától, és rettegve mentegeti magát a nyugdíjas szavazók előtt - így reagált az MDF népjóléti kabinetjének vezetője péntek délután a Fidesz nyugdíjjal kapcsolatos terveire. Pusztai Erzsébet úgy fogalmazott: ez a gyáva politika a legveszélyesebb.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
január
13. 07:42

Aggódnak a nyugdíjasok, összeül az idősügyi tanács

Több idősügyi szervezet aggódva hallgatta a Fidesznek a svéd nyugdíj-modell javaslatát. Az MSZP elutasítja a svéd modellt, amely csökkentené a nyugdíjakat és növelné a nyugdíjkorhatárt. Herzog László szakminiszter is azt mondta: a kormány nem alakítja át a nyugdíjrendszert.
Tovább
2009.
december
31. 09:42

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz Az MSZP számára az egyik legfontosabb társadalmi csoport a nyugdíjasok közössége - mondta Mesterházy Attila, a párt alelnöke, miniszterelnök-jelöltje szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Schmuck Andorral, a Tisztelet Társasága elnökével.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2009.
november
18. 19:09

Januártól 4,1 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Januártól 4,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, azért ennyivel, mert ekkora inflációval számol a kormány a jövő évre - közölte Herczog László szociális miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A nyugdíjak 2010-ben megőrzik vásárlóértéküket.
Tovább
2009.
december
31. 09:17

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak?

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak? Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint jövőre javul a nyugdíjasok helyzete. A Fidesz szerint aki ilyet állít, annak vagy fogalma sincs az idősek helyzetéről, vagy hazudik.
Tovább
2010.
január
05. 16:28

Mennyivel kapnak idén több pénzt a nyugdíjasok?

Január 1-től 4,1 százalékkal nőnek a nyugdíjak, valamint idén pótolják a tavaly kimaradt korrekciós nyugdíjemelést, ami 2, illetve 4 százalékot jelent az érintetteknek - mondta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője.
Tovább
2009.
december
16. 07:46

MSZP: hasznos az új magánnyugdíj-törvény

MSZP: hasznos az új magánnyugdíj-törvény A magánnyugdíjról szóló törvény két kiemelkedő célja, hogy növelje az emberek időskori megtakarításainak biztonságát, és pótolja a valódi nyugdíjjáradék jellegű kifizetés eddig hiányzó szabályozását - közölte az MSZP-frakció nevében Kékesi Tibor országgyűlési képviselő kedden az MTI-vel.
Tovább
2010.
január
19. 07:27

Nyugdíj - amit a svéd modellről tudni érdemes

Nyugdíj - amit a svéd modellről tudni érdemes Székesfehérvár - Eleddig azért telefonált sok, a nyugdíjkorhatárhoz - ezen belül az előrehozott öregségi nyugdíj igénybe vételéhez szükséges korhoz - közeledő olvasónk, hogy megtudakolja: mikor mehet legkorábban nyugdíjba. Most azt kérdezik: Mit jelent a svéd modell?
Tovább
2009.
október
25. 14:22

Politikai vita a nyugdíjasokat érintő kormányzati tervekről

Politikai vita a nyugdíjasokat érintő kormányzati tervekről Azt a kabinet és a kormányzó párt is elismeri, hogy a jövőre tervezett megszorítások az időseket is érintik, de azzal érvelnek, hogy így marad biztonságosan fenntartható a nyugdíjrendszer. Az ellenzék azt szeretné elérni, hogy legalább az idei szinten maradjon az ellátás. Az alábbiakban összefoglalunk néhány véleményt.
Tovább
2010.
január
03. 16:07

Prémium nyugdíj helyett nyugdíjprémium -ez kábítás?

Prémium nyugdíj helyett nyugdíjprémium -ez kábítás? Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint 2010-ben javul a nyugdíjasok anyagi helyzete. A minisztérium prognózist készített a fogyasztói árak idei változásáról, a nyugdíjak emeléséről ennek fényében intézkedtek.
Tovább
2010.
január
08. 18:28

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj A politikától független, a befizetésekhez igazodó, ugyanakkor a jelenleginél alacsonyabb, esetenként évjáratok között is eltérő ellátás várható abból a – Fidesz szakpolitikusai által is szorgalmazott – virtuális, egyéni számlás nyugdíjrendszerből, amelynek modellszámításait a közelmúltban tette közzé a nyugdíjkerekasztal.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART