2010.
szeptember
10. 19:52

MSZP-Fidesz: kampányküzdelem a nyugdíjasokért

Címkék:
Kiss Péter Egyebek között a nyugdíjak védelmében nyújtott be az egyes nyugdíjszabályok módosításáról és a nyugdíjakat érintő intézkedésekről határozati javaslatot az Országgyűlésnek az MSZP pénteken - közölte Kiss Péter, a párt társadalompolitikai kabinetvezetője.

Mint mondta, a kezdeményezés az idősek és az egészségkárosodottak érdekében, valamint a jelen és a jövő nyugdíjasai nyugdíjának védelmében született.

A határozati javaslat egyebek között tartalmazza azt: a kormány egy többlépcsős ütemterv keretében tegyen javaslatot a Háznak a korrekciós célú nyugdíjemelés folytatására - mondta a szocialista politikus.

Tájékoztatása szerint a javaslatban szerepel az is, a hatályos nyugdíjtörvény komoly ellentmondása, hogy a megszerzett szolgálati időnek az egész éveken felüli része - a töredékév - a nyugdíj összegében nem jelenik meg, és ezt kellene a kormánynak orvosolnia.

Az előterjesztés elfogadásával az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alap 2011. évi költségvetésében tegyen javaslatot a méltányossági nyugdíj pénzügyi keretének legalább ötven százalékos növelésére - hangsúlyozta Kiss Péter.

Véleménye szerint a pénzügyi, gazdasági válság miatt is társadalmi igény van a temetéssel kapcsolatos anyagi terhek enyhítésére. Ezért a javaslatban kezdeményezik, hogy a kormány a 2011. évi állami költségvetéssel egy időben nyújtson be olyan törvényjavaslatot, amely szerint az elhalálozás hónapjára ideiglenes özvegyi nyugdíjként az elhunyt nyugdíjának a teljes havi összege jár - mondta.

Kiss Péter közölte: a pártja által benyújtott előterjesztés felkéri a kormányt arra is, terjesszen be törvényjavaslatot a korkedvezményes öregségi nyugdíjrendszer 2010. után alkalmazható munkaköri jegyzékére, valamint a korengedményes nyugdíj 2010. után is alkalmazható rendszerére.

A szocialisták emellett szeretnék, hogy a kormány teremtse meg az általános feltételeit annak, hogy az ápolási díjban részesülők munkaviszonyként végezhessék segítő tevékenységüket.

Kiss Péter kiemelte: a szocialista párt arra kéri a kormányt, hogy a nyugdíjasokat érintő javaslatoknál előzetesen kérjék ki az Idősügyi Tanács véleményét.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy pártja a szociális, a foglalkoztatási és a családokat érintő területeken további kezdeményezésekkel fog élni a következő hetekben.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a szocialista párt kész együttműködni a kormánnyal, hogy megtalálják a jó megoldást a devizahitelesek problémáira. Hozzátette, nem csupán a nemzetközi hatások, de a magyar "politikai szabadságharc" is hozzájárult ahhoz, hogy mára ekkora lett a devizahitelesek problémája.

Fidesz: a kampány része az MSZP nyugdíjasok iránt most mutatott érzékenysége

A Fidesz szerint "megható az MSZP hirtelen támadt érzékenysége a nyugdíjasok iránt, huszonhárom nappal az önkormányzati választás előtt", de kormánypártként háromezer nap állt a rendelkezésére, hogy tegyen a nyugdíjasokért, az el nem végzett munkát pedig nem lehet pótolni egy hatoldalas kampánykiáltvánnyal.

Iván László fideszes országgyűlési képviselő pénteki, az MTI-hez megküldött közleményében arra reagált, hogy Kiss Péter, az MSZP társadalompolitikai kabinetvezetője sajtótájékoztatóján bejelentette: pártja egyebek között a nyugdíjak védelmében nyújtott be az egyes nyugdíjszabályok módosításáról és a nyugdíjakat érintő intézkedésekről határozati javaslatot az Országgyűlésnek.
Iván László a szocialista kormányzás nyolc évéről szólva azt írta: "elvettek egy havi nyugdíjat az idősektől, hagyták, hogy a napi megélhetés elviselhetetlen teherré nőjön, felemelték az élelmiszerek, a gáz- és távhőszolgáltatás, valamint a gyógyszerek adóját, felfüggesztették a korrekciós nyugdíj kifizetését, amivel 23 milliárd forintot vettek ki a nyugdíjasok zsebéből".
 

Forrás: stop.hu

Vissza
2010.
január
10. 09:34

Szijjártó: a Fidesz megvédi a nyugdíjasokat

Szijjártó: a Fidesz megvédi a nyugdíjasokat A Fidesz meg fogja védeni a nyugdíjasokat, és olyan gazdaságpolitikát folytat majd, amely megőrzi a nyugdíjak értékét, és megvédi az állami nyugdíjalapot - jelentette ki Szijjártó Péter szombati sajtótájékoztatóján.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART