2011.
november
12. 20:10

MSZP - Új szereposztás, de nem leszámolás

Címkék:
Mesterházy Attila Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint a hosszú ideje a párt első vonalához tartozó politikusok is érzik, hogy eljött az a pillanat, amikor háttérbe kell vonulniuk, tapasztalataikra és tanácsaikra viszont továbbra is szükség van. Hangsúlyozta: az új szereposztás, amit szorgalmaz, nem leszámolás vagy kiszorítás, hanem az MSZP megújításának elkerülhetetlen része.

Az MSZP elnöke erről kérdésre válaszolva beszélt szombaton a szocialista párt budapesti kongresszusa közben tartott sajtótájékoztatóján, miután az ülésen arra kérte azokat, akik az elmúlt években a nyilvánosság előtt megjelenítettétek a pártot, hogy "lépjenek hátrébb".
Sajtótájékoztatóján ezt azzal egészítette ki, hogy az MSZP új kezdeményezéseit új szereplőknek, új politikusoknak kell bemutatniuk. Neveket nem mondott, de kiemelte: pártelnökként meg kell teremtenie az MSZP sikerének feltételeit, és ehhez személyi változások szükségesek. Hangsúlyozta, hogy a képviselőcsoport tagjai ugyanazok maradnak, mint eddig, a frakcióelnökséget viszont meg akarja újítani.

Az MTI kérdésére, hogy az érintettekkel egyeztetett-e már erről az elképzelésről, nemmel válaszolt, de aláhúzta: az elmúlt időben több interjúban is beszélt a megújulás szükségességéről, így szavai senkit sem érhettek váratlanul. Hozzátette, a küldöttek tapsából azt a következtetést szűrte le, hogy javaslata elnyerte a tetszésüket, és az elmúlt hetekben az országot járva is sokaktól hallott hasonló véleményt.

Új politikához új arcok kellenek az elnök szerint

Azok, akik az elmúlt húsz évben az MSZP élvonalához tartoztak, okos emberek, ezért bizonyosan "ők is érzékelik ezt az igényt a szimpatizánsok, a bizonytalan szavazók és a szocialista párttagok irányából" - mondta.
"A megújulást csak úgy lehet hitelesíteni, ha új arcok képviselik ezt a politikát. Ez nehéz döntés, biztos, hogy nehéz megélni, amikor egy ilyen pillanat elérkezik, de ettől függetlenül a pillanat itt van" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az új szereposztás nem leszámolást vagy bárkinek a kiszorítását jelenti, továbbra is mindenkire számítanak, csak nem ugyanabban a szerepben, mint eddig.

Egyhangú szavazás

Mesterházy Attila arról is beszámolt, hogy a kongresszus egyhangúlag elfogadta az Összefogás az új köztársaságért! című kiáltványt, amely az MSZP politikájának kereteit jelöli ki a következő időszakra.

A szocialisták a dokumentumban új összefogásra hívnak minden demokratikusan gondolkodó polgárt, bal- és jobb oldalról egyaránt. "Kössünk új társadalmi szerződést, gazdasági megegyezést a jogállam visszaállítására, a fejlődés beindítására, az igazságosabb, szolidárisabb, szabadabb Magyarország megteremtésére!" - olvasható.
A kiáltvány emellett "új kiegyezést" sürget a politikában, és kijelenti: "tiszteletet érdemlő ellenfélnek és nem megsemmisítendő ellenségnek" tekintik a más véleményen lévőket. "Haladjuk meg közösen az átmenet elmúlt húsz esztendejét, hozzuk helyre együtt közös hibáinkat, a rendszerváltás utáni évek zsákutcába vezető próbálkozásait" - szól a kiáltvány.
A várhatóan estig tartó kongresszus - amely zárt üléssel fejezi be munkáját - előzőleg szintén ellenszavazat nélkül fogadta el a pártvezetés által javasolt alapszabály-módosításokat.
Külön szavaztak arról a korábban a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett és pártszavazásra is bocsátott indítványról, hogy az MSZP elnökét és megyei elnökeit ezután közvetlenül a párttagok válasszák meg. A küldöttek háromnegyede ezt ellenezte.

Szigorítják az összeférhetetlenségi szabályokat

Harangozó Tamás, az alapszabály-szerkesztő bizottság vezetője a legfontosabb változások között említette, hogy a jövőben a pártelnöki, a képviselői és a miniszterelnök-jelölti posztért indulóknak meg kell méretniük magukat az MSZP-tagok és a regisztrált támogatók körében. Emellett szigorították az összeférhetetlenségi szabályokat - a jövőben senki sem tölthet be egy időben két párttisztségnél többet -, a tisztségviselőknek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget írtak elő, a kizárási procedúrát pedig egyszerűsítették.
Mesterházy Attila emellett bejelentette: párttanács alakul, amelyben a megyei elnökök is helyet kapnak, így formálissá teszik eddig informális befolyásukat.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART