2011.
május
13. 20:22

MSZP: a Fidesz totális támadást indít a nyugdíjasok ellen

Címkék:
korózs közeli Az ellenzéki párt úgy véli, hogy a kormány megsérti a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogokat. Olyan alkotmánymódosító javaslat került fel az Országgyűlés honlapjára, amely alapján a korengedményes nyugdíjasoktól, az előnyugdíjban, bányásznyugdíjban, szolgálati nyugdíjban, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban vagy más ilyen ellátásban részesülőktől akár teljesen megvonhatják az eddig nekik járó juttatásokat.

Korózs Lajos, az MSZP országos elnökségének tagja pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ez az intézkedés támadás a nyugdíjas rendőrök, katonák, határőrök, tűzoltók, bányászok, buszsofőrök, megrokkant munkások és más, nagyon nehéz munkát végző több ezer ember ellen. Az MSZP tiltakozik az újabb korlátozások ellen, amelyekről az érintettekkel nem történt egyeztetés. "Követeljük, hogy a kormány azonnal hívja össze az Idősügyi Tanácsot és mutassa be a tervezett intézkedés várható hatásait" - olvasható Korózs Lajos közleményében.

Hozzátette: jogállamban még gazdaságpolitikai okból sem lehet a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogokat sérteni, főként úgy nem, hogy arról előzetesen semmiféle egyeztetés nem történik. Jogállamban ez nem lehetséges, de már senki nem gondolhatja, hogy Magyarországon jogállam van - közölte.

Lázár János és Balsai István pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat.

A módosítás szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".

Forrás: FN.hu

Vissza
2011.
május
13. 16:55

Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat

 Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető" - áll abban a javaslatban, amelyet a fideszes Lázár János és Balsai István terjesztett az Országgyűlés elé pénteken.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART