2011.
május
17. 19:58

MSZP a Fideszhez: "Önök lesznek a felelősök, ha robbanás következik"

Címkék:
Tóbiás József Az MSZP szerint eddig nem látott megszorításként és garanciális jogok megvonásaként értékelhető a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó fideszes alkotmánymódosító javaslat. Tóbiás József, a szocialisták vezérszónoka az indítvány keddi parlamenti vitájában azt mondta: a kormánypárt tudatosan állít egymással szembe társadalmi csoportokat.

Az MSZP frakcióigazgatója kijelentette: a kormány képtelen épkézláb gazdaságpolitikát folytatni, ezért a legelesettebbeket kiáltja ki a növekedés gátjának, és társadalmi csoportokat hangol ellenük, hogy megvonhassa ellátásukat.

Tóbiás József arra kérte a fideszes képviselőket, "ne szeressenek bele a tévedéseikbe" és ne gondolják, hogy javaslatukat csak az ellenzék vitatja, figyeljenek az utcára, a rendvédelmi szakszervezetek tüntetéseire is.

Kiemelte, hogy bár az előterjesztők arról beszélnek, a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálata csak az 57 évnél fiatalabb rendvédelmi dolgozókra fog vonatkozni, az alkotmánymódosításból ez nem derül ki. Az arra ad lehetőséget, hogy elvegyék mindazok nyugdíját, akik "nem szimpatikusak a Fidesznek" - mondta.

Frakciótársa, Lamperth Mónika arról beszélt, hogy amikor 600 ezer ember sorsáról és garanciális jogairól van szó, az ülésteremben lenne a helye Orbán Viktornak és Schmitt Pálnak, akik korábban garancialevelet küldtek a nyugdíjasoknak, ígéretet téve ellátásuk fenntartására, és Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízottnak is. El kellene mondaniuk - folytatta -, hogy ki fogja megvédeni azokat, akiknek nem jelentenek garanciát Lázár János és Balsai István szavai, hogy javaslatuk csak rendőrökre, tűzoltókra, pénzügyőrökre vonatkozik.

"Ha így van, és csak szűk köre akarják alkalmazni, akkor miért kell alkotmányos felhatalmazás? Miért terjesztik ki a fenyegetettséget?" - tette fel a kérdést, hozzátéve: ha Orbán Viktor elmegy gombászni, gyilkos galócát szed, és másnap meghívja őt vacsorázni, akkor elkezd aggódni.

Lamperth Mónika aláhúzta: az Alkotmánybíróság korábbi határozata szerint a szerzett jogok megvonása sérti a jogbiztonság elvét. Kifogásolta továbbá, hogy a kormánytöbbség cinikusan és pökhendien beszél a rendőrökről, tűzoltókról, bűnbakká teszi őket, noha nem ezt érdemlik.

Az ugyancsak szocialista Harangozó Tamás kifejtette, hogy Magyarország a jogállam paródiájává kezd válni, ahol az alkotmányt szerzett jogok megvonására használják fel. Szerinte a Fidesz társadalmi megállapodást rúg fel, amikor a nyugdíjkorhatár alatti, de juttatásukért veszélyes körülmények között, megterhelő munkával megdolgozó emberek ellátásának megvonását teszi lehetővé.

Szólt arról is, hogy bár fideszes nyilatkozatok a szolgálati nyugdíj erkölcstelenségét sugallják, Pintér Sándor belügyminiszter nem így gondolkodik, hiszen jövedelembevallása szerint miniszteri fizetése mellett a szolgálati nyugdíjat is felveszi.

Harangozó Tamás rákérdezett, a kormány képviselője hazudott-e a rendvédelmi szakszervezetekkel folytatott tárgyaláson, vagy valóban nem tudott Lázár Jánosék indítványáról. Feltette azt a kérdést is, hogy mi lesz a munkaképesnek nyilvánított 57 év alatti nyugdíjasokkal.

"Önök lesznek a felelősök, ha kezelhetetlenné válnak az események és robbanni fognak a társadalmi feszültségek" - szólt a kormánypárti képviselőkhöz az MSZP-s politikus.

Forrás: stop.hu
 

Vissza
2011.
május
17. 18:38

"Hiába van kétharmados többségük" - nekiment a Jobbik a Fidesznek

"Hiába van kétharmados többségük" - nekiment a Jobbik a Fidesznek A Jobbik vezérszónokai szerint nem harmincezer egykori rendvédelmi dolgozót, hanem összesen hatszázezer nyugdíjast érintenek a kormány nyugdíjügyi tervei. A képviselők a javaslat keddi parlamenti vitájában bírálták a kormány intézkedéseit.
Tovább
2011.
május
17. 18:46

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra"

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra" Az LMP, egy kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatában azt kezdeményezi: a parlament szólítson fel három minisztériumot arra, hogy egy széles körű egyeztetés után dolgozzák ki a nyugdíjkoncepciót - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Scheiring Gábor és Vágó Gábor. A párt elképzelései szerint a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó javaslatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak december 1-ig kellene beterjeszteni.
Tovább
2011.
május
17. 16:08

Fidesz: "garantáljuk a nyugdíjakat az 57 év felettiek számára"

Fidesz: "garantáljuk a nyugdíjakat az 57 év felettiek számára" Nincs politikai szándék az Alkotmánybíróság (Ab) létszámának 11-ről 15-re emelése mögött - jelentette ki vezérszónoki felszólalásában a fideszes Varga István az alkotmánymódosítási javaslat kedden megkezdődött parlamenti vitájában. Frakciótársa, Talabér Márta azt mondta, garantálják a nyugdíjakat az 57 év felettiek számára, az aktív korú embereket pedig szeretnék visszavezetni a munkaerőpiacra.
Tovább
2011.
május
17. 09:02

Kormánypárti képviselőket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata

Kormánypárti képviselőket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata Felháborított több kormánypárti képviselőt a Lázár János fideszes frakcióvezető által pénteken benyújtott alkotmánymódosítás, amely lehetőséget teremt kedvezményes nyugdíjak visszavételére. Lázár hétfőn beszélt a javaslat részleteiről, de több kormánypárti képviselő ezekről csak a frakcióvezető felszólalásából értesült. A módosítás miatt kiakadt a KDNP is: bár a párt támogatja az ötletet, az erről szóló vitában nem kaptak szót, és ezt zokon vették.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART