2009.
december
16. 07:46

MSZP: hasznos az új magánnyugdíj-törvény

mszp logó A magánnyugdíjról szóló törvény két kiemelkedő célja, hogy növelje az emberek időskori megtakarításainak biztonságát, és pótolja a valódi nyugdíjjáradék jellegű kifizetés eddig hiányzó szabályozását - közölte az MSZP-frakció nevében Kékesi Tibor országgyűlési képviselő kedden az MTI-vel.

Mint írta, a közleményt Navracsics Tibornak, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének arra a keddi sajtótájékoztatójára reagálva adták ki, amelyben az ellenzéki politikus kinyilvánította: a Fidesz alkotmányellenesnek tartja a hétfőn elfogadott, az új magánnyugdíj-biztosítási rendszerről szóló törvényt, s ezért szeretnék, ha az államfő előzetes normakontrollért az Alkotmánybírósághoz fordulna. Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján ehhez azt is hozzátette: ha Sólyom László köztársasági elnök ezt mégsem teszi meg, akkor a Fidesz fog az Alkotmánybírósághoz fordulni.

A Fidesz álláspontját kommentálva Kékesi Tibor kifejtette: a magánnyugdíjrendszert nem lehet privatizálni, mert az magánnyugdíj, ám szükséges korrigálni, mert "felelős, a döntésekben részt vevő és a döntésekben kockázatot vállalni képes tulajdonosokra van szükség", akik tőkéjükkel is növelik a megtakarítások garanciáit.

Emellett számos további, a biztonságot növelő, a rendszer működési költségét csökkentő elem került a törvénybe, ami továbbra is lehetővé teszi a felhalmozási időszakban az örökölhetőséget, bizonyos esetekben az egyösszegű kifizetést - hívta fel a figyelmet, utalva arra: a megtakarításokért vállalt végső állami garancia kizárja, hogy akár csak egyetlen ember is elveszítse a hosszú évek alatti befizetéseit.

Az intézményrendszer átalakítására a kormány olyan megoldást talált, amely nem vet fel alkotmányos aggályokat - hangsúlyozta, jelezve: a pénztártagok a jövőben is tetszőlegesen választhatják meg biztosítójukat, erről azonban a mainál jóval egyszerűbb, átláthatóbb módon dönthetnek.

A Fidesz álláspontjának magyarázatául Navracsics Tibor a nap folyamán kifejtette: a kormány és a szocialisták azt próbálják bebizonyítani, hogy a nyugdíj üzlet, és privatizálni akarják. Hangsúlyozta azonban, hogy "ahogyan az egészségbiztosítás privatizációját megakadályoztuk, úgy meg fogjuk akadályozni a nyugdíjrendszer privatizációját is".
Navracsics Tibor elmondta: a körülbelül tízéves - most megváltoztatott - modell szerint az a mintegy hárommillió ember, akik tagjai valamelyik magánnyugdíjpénztárnak, tulajdonosként - az öngondoskodás jegyében - halmozhatták fel nyugdíjszerű megtakarításukat. Ezt a későbbiekben akár egy összegben kivehették, illetve örökíthették is.

A mostani konstrukció azonban - folytatta - a tulajdonosból ügyfelet csinál, és megszünteti azt a lehetőséget, hogy a befektető esetleg egy összegben felvegye megtakarításait, és az örökítést is korlátok közé szorítja.

A frakcióvezető rámutatott: míg egy tulajdonos beleszólhat a saját vagyona irányításába, addig egy ügyfélnek a vagyona erőteljesen függ az azt kezelő cégtől.

A vagyonkezelőkről szólva Navracsics Tibor kifejtette: sejtéseik szerint ezek olyan külföldi befektetők lesznek, amelyek közül néhány a pénzügyi válságban tönkrement vagy jelentős vagyonvesztést szenvedett el. A kormány és az MSZP elképzelései szerint tehát "a magánnyugdíjpénztárban őrzött megtakarításainkat rá kell bíznunk egy olyan befektető cégre, amely lehet, hogy a jövőben - amennyiben a pénzügyi válságnak még a közeljövőben nem lesz vége, és újabb mélypontjai jönnek - esetleg elveszíti a mi megtakarításaink egy részét is" - mondta.

Navracsics Tibor szerint mindezzel egy olyan konstrukció honosodik meg, amelyet két évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök már "megálmodott" az egészségbiztosítás területén.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el az új magánnyugdíj-biztosítási rendszert; a változtatás részletesen szabályozza a magánnyugdíjpénztárak átalakítási folyamatát, amelynek végén, 2013 januárjától a pénztártagok már az új típusú magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságok tagjai lesznek.

A jogszabály valamennyi magánnyugdíjpénztárnak lehetőséget ad egy szabadon kiválasztott intézménybe történő beolvadásra. A jelenlegi magánnyugdíjpénztári tagok egyéni számláján felhalmozott megtakarítás pedig teljes egészében átkerül a magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságnál vezetett egyéni számlára.

Forrás: Hírtextra

Vissza
2009.
december
07. 09:27

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból Egy év alatt közel hetvenezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, sokan főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - cselekedtek így - számol be a Napi Gazdaság.
Tovább
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2009.
október
07. 10:38

Jövőre 4,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Jövőre 4,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak A költségvetés elkészítésekor odafigyeltek arra, hogy, hogy az idősek számának növekedése ellenére is szavatolni tudják a mintegy hárommillió érintett biztonságos nyugellátását – állítja a szaktárca államtitkára.
Tovább
2009.
december
03. 07:23

Karácsony előtt érkezik a nyugdíj

Karácsony előtt érkezik a nyugdíj Az idősek többségéhez még ma is a postás viszi ki a pénzt, de egyre nagyobb azok aránya, akik bankszámlájukra kapják a járandóságot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART