2011.
október
19. 08:57

MSZP: megszűnik a kockázatközösség

Címkék:
korózs civil A korhatár alatti nyugdíjak megszüntetését és szociális ellátássá alakítását, valamint a nyugdíjemelés módjának megváltozását bírálta keddi sajtótájékoztatóján a szocialista Korózs Lajos.

A kormány pénteken terjesztette be a korhatár alatti nyugdíjak megszüntetéséről szóló javaslatát. Az MSZP-s politikus ezt úgy értékelte: több százezer idős embertől veszik el a nyugdíjat, a helyébe lépő szociális ellátás össze pedig bármikor csökkenthető lesz, illetve az emelésére semmilyen kötelezettség nincsen. Megjegyezte, bár a kormány profiltisztításról beszél, valójában járulékfedezettel szerzett nyugdíjakat alakít át jövedelempótló támogatássá, így megszűnik a kockázatközösség.

Hangsúlyozta, hogy az intézkedés az előrehozott öregségi nyugdíjakat, a korkedvezményes nyugdíjakat, a korengedményes nyugdíjakat, a fegyveresek szolgálati nyugdíját, valamint a bányász- és a művésznyugdíjakat is érinti. Noha - tette hozzá Korózs Lajos - a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János az alkotmány májusi, a mostani jogszabályváltozást megalapozó módosításakor még azt mondta a parlamentben, hogy indítványuk "bányászokra, vegyészekre, zenészekre nem vonatkozik". Mindazonáltal a kormányzati javaslat azt mondja ki, hogy föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, a fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani az ellátást, és a jövő év elejétől ugyanilyet kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot megszerezték.

Csak az infláció számít

A szocialista politikus kitért arra, hogy a javaslat összemossa a különböző jogcímeken szerzett korhatár alatti nyugdíjakat, amelyek közül például az előrehozott öregségi nyugdíj jogdogmatikailag is nyugdíjnak számít, nem kedvezménynek vagy adománynak.

Korózs Lajos azt is kifogásolta, hogy a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvénnyel a kormány megváltoztatná a nyugdíjemelést módját, eltörölve azt a Bajnai-kormány által hozott szabályt, amely a 3 százalékot meghaladó gazdasági növekedés felett lehetőséget ad a nyugdíjak reálértékének emelésére, így a jövőben minden évben csak a várható inflációval emelnék a nyugdíjakat.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
október
15. 07:14

Befagyasztják a nyugdíj értékét

Befagyasztják a nyugdíj értékét A jövőben csak az inflációtól tenné függővé a kormány a mindenkori éves nyugdíjemelés mértékét. A parlament honlapjára felkerült a 2012. évi költségvetést megalapozó salátatörvény, amiben számos törvényt módosítanak. Ezek egy jó része a bírságok megállapításával foglalkozik.
Tovább
2011.
október
15. 07:43

Kiss Péter: rosszul járnak a nyugdíjasok

Kiss Péter: rosszul járnak a nyugdíjasok Az MSZP társadalompolitikai kabinetjének vezetője úgy látja: elveszett a nyugdíjasok számára legfontosabb érték, a kiszámíthatóság.
Tovább
2011.
október
15. 11:02

Nem lesz idő előtti öregségi nyugdíj

Nem lesz idő előtti öregségi nyugdíj Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter benyújtotta pénteken a parlamentnek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot.
Tovább
2011.
október
18. 04:04

Ők kaphatnak jövőre szolgálati járandóságot

Ők kaphatnak jövőre szolgálati járandóságot A jövő év első napjától szolgálati járandóságot kapnak azok, akik 1955-ben vagy azt követően születtek és a fegyveres szolgálat alapján szolgálati nyugdíjban részesülnek, noha még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt – ezt tartalmazza egyebek mellett a korhatár előtti nyugdíjakról és járandóságokról szóló törvényjavaslat, amelyet Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter terjesztett a parlament elé.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART