2011.
október
01. 09:49

MSZP: nem hagyjuk magukra a nyugdíjasokat!

Címkék:
mesterházy Az Idősek idei Világnapja sajnos nem felhőtlen és nem gondtalan, örömteli ünnep. Az MSZP elnökének közleményét változtatás nélkül közöljük.

A nyugdíjas társadalom a magyar nemzet egyik legkiszolgáltatottabb, s egyik legnépesebb csoportját alkotja. Önök, idős barátaink azok, akik egy élet munkájával, becsületes és tisztességes helytállásukkal joggal várták, hogy békés és kiegyensúlyozott időskorban lesz részük. Megalapozottan remélték, hogy a nyugdíjas évek szerény, de tisztes megélhetést tesznek lehetővé. A lassan másfél éve hivatalban lévő kormányzat ötletelése, kapkodása és dilettantizmusa azonban egyre többekben kelt bizonytalanságot, csalódottságot. Sokan szorongva várják a 2012-es évet: növekvő adóterhekkel, bizonytalan kilátásokkal, emelkedő inflációval, a szociális ellátások visszafogásával, elvonásokkal, csökkenő életszínvonallal kell szembenéznünk.

Bíztak abban, hogy a Fidesz-KDNP vezette kormány betartja az ígéretét és a világgazdaság feszültségekkel teli időszakában is kiemelt figyelmet szentel a méltóságteljes időskor feltételeinek megteremtésére, garantálja a tisztességes és korrekt nyugdíjakat.

Ezzel szemben semmi bíztatót nem mondanak a költségvetés számai. Az adó- és áfa-emelések miatt mindenképpen rosszabbul járnak az öregségi nyugdíjban részesülők. Veszélybe került a hivatásuk, egészségi állapotuk vagy speciális élethelyzetük miatt a korhatár betöltése előtt nyugdíjba kényszerültek járandósága. A devizahitelek és a családok mindennapos megélhetési gondjai miatt ráadásul idős barátaink közül sokan már nem csak saját, hanem családjuk, gyermekeik és unokáik jövőjének biztonsága miatt is aggódva tekintenek a jövőbe.

Fontos, hogy megértsük, és mind többekkel megértessük: valamennyiünk jövőjéről van szó, hiszen – előbb vagy utóbb, de – valamennyien megöregszünk. A ma fiataljai jelentik a jövő idős generációit – ezért is fontos, hogy az idősek ügye az egész magyar társadalom számára fontos érték, igazi közügy legyen. A sorozatos kritikák nem találtak értő fülekre a kormányban. Az elhibázott és rövidlátó politika miatt egyre nagyobb sebességgel sodródunk a társadalmi, szociális és gazdasági szakadék felé.

A Magyar Köztársaság, közös otthonunk békéje és biztonsága egy téves, korrekcióra képtelen és hitelét vesztett kormányzat szakmaiatlan politikája miatt komoly veszélybe került. Csak együtt, közös összefogással tudjuk megvédeni a jogállam, a magántulajdon szentségét, a becsületes munkáért járó bérhez, a tisztes megélhetéshez és a méltóságteljes időskorhoz való jogot. Nemzedékek közötti párbeszédre, erőteljes összefogásra, bátor helytállásra van szükség – mindannyiunk érdekében.

A magyar baloldal, valamennyi demokrata nevében ígérem, nem engedjük, hogy felelőtlen intézkedésekkel magukra hagyják az idős társadalom tagjait, nem tűrjük, hogy méltatlan, kiszolgáltatott és kilátástalan helyzetbe kerüljenek idős honfitársaink.

Az idősek Világnapja alkalmából ezúton is további jó egészséget, szeretettel teli, békés és kiszámítható éveket kívánok Önöknek!

Mesterházy Attila
pártelnök, frakcióvezető

Vissza
2011.
szeptember
30. 23:04

A kormány számít az idősek munkájára és tapasztalataira

A kormány számít az idősek munkájára és tapasztalataira Réthelyi Miklós miniszter az idősek világnapja alkalmából tartott pénteki budapesti rendezvényen, a Művészetek Palotájában azt mondta: a nemzeti együttműködés kormánya számít az idősebb nemzedék munkájára és tapasztalataira.
Tovább
2011.
szeptember
30. 22:13

Matolcsy: természetesen lesz nyugdíjemelés

Matolcsy: természetesen lesz nyugdíjemelés A jövő évi költségvetés alapján természetesen lesz nyugdíjemelés jövőre, mégpedig az infláció mértékének megfelelő nagyságú - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Részletek a jövő évi költségvetésről.
Tovább
2011.
szeptember
30. 22:52

Nemzeti Szociálpolitikai Alapot hoznak létre

Nemzeti Szociálpolitikai Alapot hoznak létre A költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint létrehozzák a Nemzeti Szociálpolitikai Alapot, amely a szociális ellátások egy meghatározott körét, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alapból kikerülő, korai nyugdíjakat tartalmazza; az alapból ezekre 863 milliárd forintot fordíthatnak jövőre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART