2013.
január
24. 11:21

MSZP: vissza kell vonni a kényszernyugdíjazásról szóló döntést!

Címkék:
mszp logó Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, hogy azonnal vonja vissza a kényszernyugdíjazásról szóló döntést és rendezze megnyugtatóan az orvosok helyzetét.

Garai István Levente szocialista országgyűlési képviselő, aki egyébként orvos, közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a kényszernyugdíjazás az orvosok közt nagy arányban lévő Ratkó-generációt is érinti, "akik, ha kiesnek, az ország egészségügyi ellátása gyakorlatilag összeomlik".

Kiemelte: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) belső felmérése azt mutatja, hogy minden második válaszadó - a kényszernyugdíjazással kapcsolatos kormányhatározat életbe lépése esetén - inkább külföldön próbálna szerencsét. Ezzel a képviselő szerint "az orvostársadalom világosan megadta a kormányzati teljesítmény szomorú diagnózisát: Orbánék egészségpolitikája az orvosok külföldre meneküléséhez vezet".

Hozzátette, hogy az egyetemről kikerült szakemberek "Magyarország számára egészségtelenül nagy arányban" terveznek külföldön munkát vállalni, tavaly októberig ugyanis 912 orvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, s ezt a folyamatot még a bérrendezés sem lassította.

Éger István, a MOK elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján közölte, a kamara múlt csütörtök este szavazást indított a honlapján, hogy felmérje, az orvoskar miként vélekedik a kényszernyugdíjazásról és annak várható következményeiről. A megkérdezettek 77 százaléka azt felelte, nincs teljesen tisztában azzal, hogy a kormányhatározat végrehajtása milyen munka-, nyugdíj-, illetve adóügyi következményeket jelent számukra. A megkérdezettek jelentős többsége, 86 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a gyógyítás helyzetét rontani fogja a kormányhatározat végrehajtása - tette hozzá.

A MOK elnöke azt mondta: a kormányhatározat alól - ahogy a felsőoktatásnak - az egészségügyi ágazatnak is mentességet kell kapnia. Az eddig történtek a kamarát megerősítették abban, hogy a cél elérése érdekében fokozniuk kell aktivitásukat.

Erre reagálva Beneda Attila, az államtitkárság kabinetfőnöke a kormány honlapján közzétett videoüzenetében a kötelező nyugdíjazásról szóló kormányhatározat végrehajtásának folyamatában együttműködést, partneri viszony kért az ágazat szakmai és érdekvédelmi szervezeteitől.

Forrás: MTI

Vissza
2013.
január
17. 19:40

6500 egészségügyi dolgozót érint idén a kényszernyugdíjazás

6500 egészségügyi dolgozót érint idén a kényszernyugdíjazás Összesen mintegy 6500 egészségügyi dolgozónak kell majd eldönteni idén, hogy a nyugdíjkorhatár után is megtartja-e állását vagy nyugdíjba vonul - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön, kórházvezetőkkel folytatott budapesti tárgyalását követően.
Tovább
2013.
január
21. 16:36

Az ombudsman szerint is veszélyben van a háziorvosi ellátás

Az ombudsman szerint is veszélyben van a háziorvosi ellátás Az ombudsman szerint az egészségügyi alapellátó tevékenység finanszírozása évek óta nem a valós ráfordítások és szükséges összegek figyelembevételével történik, és ez Szabó Máté szerint ellentétes a jogbiztonság elvével.
Tovább
2013.
január
23. 00:18

Együttműködést kér nyugdíjügyben a kormány

Együttműködést kér nyugdíjügyben a kormány Az egészségügyi államtitkárság együttműködést, partneri viszony kér az ágazat szakmai és érdekvédelmi szervezeteitől a kötelező nyugdíjazásról szóló kormányhatározat végrehajtásának folyamatában - mondta Beneda Attila, az államtitkárság kabinetfőnöke kedden, a kormány honlapján közzétett videoüzenetében.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART