2011.
május
19. 12:48

Munkacsoport alakult a korkedvezményes nyugdíjért

Címkék:
Magyar Helsinki Bizottság Munkacsoportot alakít ki a Magyar Helsinki Bizottság és a Független Rendőr Szakszervezet, hogy jogi úton segíthessék azokat, akiktől megvonják a korkedvezményes nyugdíjat. A szervezetek több tízezernyi kérelem benyújtására és feldolgozására készülnek.

Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke és Pongó Géza, az FRSZ főtitkár szerdán ültek tárgyalóasztalhoz. A két vezető egyetértett abban, hogy az a fideszes javaslat, amely szerint akár meg is vonhatnák a kedvezményes nyugdíjat, az Emberi Jogok Európai Egyezményének tömeges megsértését eredményezheti. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy a két szervezet munkakapcsolatot alakít ki, hogy az érintetteknek jogi úton segítsenek. A tervek szerint a kártérítési igényeket nemzetközi jogi úton próbálják majd érvényesíteni.

A szervezetek szerint bár a szabályozás a hazai jog szerint is ellentmond a jogállamiság, a jogbiztonság alkotmányos követelményének és az abból fakadó szerzett jogok védelmének, azok a törvények, amelyek majd ezeket szabályozzák, az Alkotmányon fognak alapulni. Ez pedig kétségessé teszi a sikert a magyar bíróságok előtt. Úgy látják, az Emberi Jogok Európai Bíróságán nagyobb esély van arra, hogy eredményt érjenek el.

Számításaik szerint a bírósági eljárás körülbelül másfél - két évig tart majd. A szervezetek azt remélik, hogy egyetlen érintett sem fogja szó nélkül veszni hagyni - mint fogalmaztak - az élete munkájával tisztességesen megszerzett szolgálati nyugdíja egyetlen tollvonással történő jogtalan és önkényes megvonását. A szervezetek arra számítanak, hogy tízezernyi kérelem érkezik hozzájuk.

Forrás: nepszava.hu

Vissza
2011.
május
18. 14:41

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába"

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába" Rövid távon katasztrofális hatása lehet annak, ha a korkedvezményes nyugdíjasok egy részét visszaterelik a munkaerőpiacra - mondta az InfoRádiónak az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa. Simonovits András azonban hozzátette: hosszú távon lehetnek előnyei a lépésnek.
Tovább
2011.
május
18. 16:22

Két órán át tárgyaltak, de ezzel még nincs vége

Két órán át tárgyaltak, de ezzel még nincs vége Ismét egyeztettek a belügyminiszterrel a fegyveres és rendvédelmi szervezetek érdekképviseletei. Közös sztrájkbizottságuk eredetileg szerda délelőtt akarta bejelenteni cselekvési tervét a kormány intézkedései, illetve a korkedvezményes nyugdíjakat érintő tervezett alkotmánymódosítás ellen, de a tárca kedd esti meghívójára tárgyalóasztalhoz ültek.
Tovább
2011.
május
17. 08:54

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról A korkedvezményes nyugellátás csökkentéséről, a munkaképesség esetén pedig megszüntethetőségéről tárgyal ma az Országgyűlés. Szó lesz még a Btk. kormány által javasolt kiegészítéséről és a társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezésről is.
Tovább
2011.
május
18. 21:52

Perek tízezreire számíthat a kormány

Perek tízezreire számíthat  a kormány A rendvédelmisek Strasbourghoz fordulnak, ha megvonják a korengedményes nyugdíjat. Nyílt levélben fordult a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete a parlamenti képviselőkhöz.
Tovább
2011.
május
17. 15:03

Rendvédelmi petíció a Velencei Bizottságnak

Rendvédelmi petíció a Velencei Bizottságnak A szerzett nyugdíjak védelmében adott át petíciót kedden a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek "Hivatásunk Védelmében" nevű alkalmi koalíciójának sztrájkbizottsága a Velencei Bizottságnak, amely a napokban Magyarországon tájékozódik az új alaptörvényről.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART