2011.
április
16. 07:17

Munkájukért, nyugdíjukért demonstrálnak

Címkék:
rendvédelmi tüntetés Ma tartják közös, 24 órás megmozdulásukat a fegyveres és rendvédelmi dolgozók. A szervezők tízezernél is több tüntetőt várnak. A hétfő óta tartó demonstráció-sorozatnak ezzel akár vége is lehetne, ha a szakszervezeteknek sikerülne megegyezni a kormánnyal. Ennek esélye azonban szinte a nullával egyenlő, eddig a demonstrációs bizottság összes tárgyalási kezdeményezését visszautasította a kabinet.

A bizottság hétfőn dönt arról, milyen módon folytatják a nyomásgyakorlást. Követeléseikhez csatlakoztak az Afganisztánban szolgáló katonák és a legtöbb szakszervezeti konföderáció.

Egész heti demonstráció-sorozatuk után ma tartják közös, 24 órás megmozdulásukat a fegyveres és rendvédelmi dolgozók. A résztvevők délelőtt 10 órakor gyülekeznek a Hősök terén, onnan 11 órakor indul a menet a Parlament elé, ahol fél 1-től mondják el a felszólalók beszédeiket. A szervezők több, mint tízezer tüntetőt várnak.

Ha sikerülne megállapodni a kormánnyal, a tüntetés-sorozat le is zárulhatna a mai rendezvénnyel. Erre azonban gyakorlatilag nincs esély, pedig a demonstrációs bizottság minden követ megmozgatott azért, hogy tárgyalhassanak a követeléseikről, és sikerüljön kompromisszumos megoldást találni. Kónya Péter, a demonstrációs bizottság elnöke a honvédelmi és rendészeti bizottság összehívását kezdeményezte, a találkozóra tegnap került volna sor. Az utolsó pillanatban azonban Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke lefújta a megbeszélést, és a találkozót jövő keddre tette át.

Az Orbán Viktorral tervezett egyeztetés sem lett sikertörténet. A miniszterelnök kabinetvezetője levélben közölte Kónya Péterrel, hogy kérelmét az illetékeshez, Pintér Sándorhoz továbbította. Ám érdemi választ a belügyminisztertől sem kaptak. Ráadásul nemcsak a tárgyalást, hanem a tüntetést is nehezíti a kormány, és az érintett szervek vezetői. A tűzoltók és a rendőrök levelet kaptak, hogy egyenruhában nem vehetnek részt a megmozduláson. A rendőrség több részlege szabadságstopot, illetve túlórát rendelt el mára, és - mint Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára lapunknak elmondta - tegnapra országos akciót rendelt el a főkapitány, pedig a pénteki nap kijelölését semmi nem indokolta.

Az akcióban szinte minden rendőrnek részt kellett vennie. Többek között ezek miatt döntött úgy Kónya Péter, hogy hétfő délelőttre - erre a napra még területfoglalási engedélyük is van - összehívja a demonstrációs bizottságot, és ekkor döntenek arról, hogyan folytatják a nyomásgyakorlást. A tagszervezetek vezetői egyelőre nem szerettek volna jóslásokba bocsátkozni a döntésről.

Mindenesetre az biztos, hogy a mai tüntetés támogatottsága jelentős; a rendvédelmisekkel szolidaritást vállalt a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az MSZOSZ, sőt, az Afganisztánban szolgáló katonák is jelezték támogatásukat. A 30 magyar katona, névvel, rendfokozattal és aláírásával erősítette meg nyilatkozatát.

Mint írták csoportuk "megdöbbenten" értesült arról, hogy a kormány a szolgálati nyugdíjkedvezményt a fegyveres és rendvédelmi szervek állományától meg akarja vonni. Hozzátették, a demonstráció céljaival és a követelések minden pontjával egyetértenek. Kitartást, és eredményes demonstrációt kívántak. Az MSZOSZ a "kőkemény, végiggondolatlan, súlyos veszélyeket hordozó" megszorítás miatt döntött a támogatás mellett. Szerintük a Széll Kálmán tervnek nevezett orbáni programban a munkanélküli ellátás idejének drasztikus csökkentése, a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, illetve a korhatár előtti nyugdíjazás megszüntetése - munkahelyteremtés nélkül - csak a nyomort generálja.

Kitértek arra, hogy az álláskeresési járadék időtartamának lerövidítése olyan munkaerőpiacon, ahol nincs érdemi állásajánlat tragikus következményekkel járhat. Szégyenteljes és cinikus intézkedésnek tartják azokkal az emberekkel szemben, akik eddig sem tudtak munkába állni. Utaltak a Központi Statisztikai Hivatal adataira, amelyek szerint a munka nélkül lévő 487 ezer ember több mint fele tartósan, hosszú ideje nem talál állást. A SZEF ügyvivő testülete pedig úgy fogalmazott: a szolgálati nyugdíj jogi feltételeinek megváltoztatása olyan közszolgálati munkavállalói kört érint, amely "a legjobb tudásán" túl az "életem árán is" szöveggel zárja esküjét.

Követelések

- "Halálpálya" helyett kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpálya
- A mai hivatásos állományúak változatlan feltételekkel vonulhassanak nyugállományba
- A már nyugdíjállományúak státuszának és juttatásainak megőrzése
- Az illetmények többéves befagyasztását kompenzáló illetményemelés
- Törvényileg garantált legyen az illetményalap, és a bértábla inflációval történő emelése
- Heti 40 órás munkaidő felett, ellentételezés nélkül ne lehessen munkavégzésre kötelezni a dolgozókat

Forrás: nepszava.hu

Vissza
2011.
április
11. 09:57

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek Demonstrációsorozatot szervezett az egész hétre a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDSZ)a szolgálati nyugdíj megtartása és a fizetések emelése érdekében. Az akció nem valami ellen irányul – hangsúlyozta korábban Kónya Péter, a szövetség elnöke –, hanem azt a hivatásuk védelme érdekében kezdeményezik.
Tovább
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
április
09. 21:26

Hátra arc! - Kiléphetnek a katonák a honvédségből

Hátra arc! - Kiléphetnek a katonák a honvédségből A védelmi kiadások megnyirbálása, a kedvezményes nyugdíjrendszer elleni támadás Európa más országaiban is problémát okoz, de a legsúlyosabban a magyar katonákat érinti - hangsúlyozta Emmanuel Jacob, az Euromil (Katonaszövetségek Európai Szervezete) elnöke.
Tovább
2011.
március
31. 10:51

Jelentős béremelés a rendvédelemnél

Jelentős béremelés a rendvédelemnél Belügyi források szerint akár 20-30 százalékos béremelést is kaphatnak januártól a rendvédelmi dolgozók, egyidejűleg új, a pályán maradást ösztönző életpályamodellt dolgoz ki a szaktárca. A Belügyminisztérium „Széll Kálmán Tervbe illeszkedő javaslatait” információink szerint a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának április 5-i ülésén ismertetik az érdekképviseletekkel.
Tovább
2011.
január
10. 13:18

Korengedményes nyugdíj 2011.

Korengedményes nyugdíj 2011. A 2011-es évben a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét az 1953-ban születettek vehetik igénybe. A szabályok szigorításának az a lényege, hogy az alapjogszabály, amely a jogosultsági feltételeket tartalmazza, 2012. január elsejével hatályát veszti, azaz egy év hosszabbítás van, és nincs tovább...
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
április
14. 17:45

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék?

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék? Teljes a bizonytalanság a korkedvezményes és a szolgálati nyugdíj megszüntetését illetően a szakszervezeteknél. A vegyipari dolgozókat egyelőre kis mértékben érintené a lépés, ők viszont éppen a korkedvezmény kiterjesztését javasolnák. A rendvédelmi dolgozók tüntetésre készülnek szombaton.
Tovább
2011.
március
31. 22:45

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba"

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba" Az MSZOSZ közleményében hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető.
Tovább
2011.
április
05. 08:07

Nem tárgyal Orbán az érdekvédőkkel

Nem tárgyal Orbán az érdekvédőkkel Orbán Viktor nem vesz részt a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának mai ülésén. Márpedig a Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalóasztalhoz ülő érdekvédők tőle vártak ígéretet arra, hogy megmaradjon az egyenruhások korkedvezményes nyugdíjba vonulása. Az utcai demonstrációkra készülő szakszervezetek egységesek: nem mondanak le a korhatár előtti nyugdíjról még a 20-30 százalékos béremelés és az életpályamodell ígéretére sem.
Tovább
2011.
február
27. 12:49

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között – írja Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, melyben a nyugdíj témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
2011.
április
05. 15:01

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás A keddre összehívott rendkívüli ülésen sem sikerült megállapodnia a rendvédelmi szakszervezeteknek a Belügyminisztériummal (BM) a nyugdíjról, illetve az életpályamodellről. Az áprilisi demonstráció megtartásának esélye így tovább nőtt.
Tovább
2011.
április
02. 07:38

Tárgyalnak, de ragaszkodnak szolgálati nyugdíjukhoz a rendvédelmisek

Tárgyalnak, de ragaszkodnak  szolgálati nyugdíjukhoz a rendvédelmisek Ragaszkodik a szolgálati nyugdíj jelenlegi formájához a rendvédelmi szakszervezeti szövetség. Ez a még aktív és már leszerelt állományra is vonatkozik. Amennyiben április 16-ig nem sikerül megegyezniük a Belügyminisztériummal, akkor megtartják a már korábban meghirdetett demonstrációsorozatot.
Tovább
2011.
április
07. 05:37

Valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozott a szombatra tervezett demonstrációhoz

Valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozott a szombatra tervezett demonstrációhoz Valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozott az érdekképviseletek által szombatra tervezett demonstrációjához, miután a Belügyminisztérium és a szakszervezetek közötti tárgyaláson nem jött létre egyezség a nyugdíjról és az életpályáról.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART