2012.
július
02. 16:43

Munkára fogná a nyugdíjasokat a dél-koreai pénzügyminiszter

Címkék:
Dél-Korea zászlaja A nyugdíjasoknak is munkalehetőségeket kell kínálni, hogy ne süllyedjenek szegénységbe és javítsák az ország gazdasági teljesítményét - jelentette ki hétfőn Bahk Dzse Van dél-koreai pénzügyminiszter.

"Annak érdekében, hogy erősítsük gazdaságunk dinamikáját és csökkentsük az idős polgárok eltartásának terheit, (...) olyan környezetet kell teremtenünk, ahol a baby boom generáció tagjai tovább dolgozhatnak" - mondta a miniszter egy, az ország hosszú távú gazdaságpolitikai stratégiájával foglalkozó találkozón.

Dél-Koreában a baby boom korosztály az 1955 és 1963 között születetteket jelenti, akik közül sokan mostanában vonulnak nyugdíjba. A korcsoportnak 2010-ben 7,1 millió tagja volt, ez az ország lakosságának 15 százaléka. A kelet-ázsiai ország társadalma azóta rohamos öregedésnek indult, ami az egészségügyi és szociális juttatásokra költött kiadások növekedésével és a gazdaság növekedési ütemének visszafogásával fenyeget.

A kormányzat egyes értesülések szerint azt akarja elérni, hogy a generáció tagjai elhalasszák nyugdíjba vonulásukat és tovább dolgozzanak. Cserébe az átlagosnál rövidebb munkanapokat kellene ledolgozniuk, de kevesebb fizetést is kapnának.

Forráts MTI/Hir24

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART