2012.
szeptember
03. 12:18

Munkával tartható fitten az agy

Címkék:
méh Az Arizona Állami Egyetem tudósainak felfedezése szerint az idősebb méhek úgy gátolják meg az agy öregedését, hogy olyan munkaköröket vállalnak, amelyeket többnyire fiatalabb társaik töltenek be – olvasható a Mindennapi Pszichológiában.

Egy amerikai kutatás eredményéből arra lehet következtetni, hogy az emberek is képesek úgy alakítani életüket, hogy elméjük fiatalosan rugalmas maradjon, ugyanis a méheknek az emberéhez hasonló típusú agysejtjeik vannak -– számolt be az Experimental Gerontology szaklap. "Korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy a lárvákról gondoskodó, kasban maradó méhek a megfigyelt időszakban végig ugyanazon a mentális szinten maradtak. Egy bizonyos idő elteltével azonban ezek a méhek kirepülnek eleséget gyűjteni és gyors öregedésnek indulnak." -– mondta Gro Amdam, a kutatás vezetője a kísérletről szóló beszámolóban.

A tudósok megfigyelték, hogy a méhek öregedése nagyon hasonlít az emberéhez: testileg meggyengülnek, és az új ismeretek elsajátítása is nehezebbé válik számukra. Azokban az esetekben viszont, amikor a méheknek ismét sikerült a lárvákról gondoskodniuk, nagymértékben javult a tanulási képességük. "Talán a társas helyzet változásai segíthetnek fitten tartani az agyunkat. Mivel az emberek esetében tanulmányozott fehérje ugyanaz, mint a méheknél, elképzelhető, hogy reagál bizonyos társas élményekre." -– jegyzete meg Amdam. A méhek az emberekhez hasonlóan társas lények, így hosszabb távon szervezetük nem tolerálja az izolációt.

Forrás: Mindennapi pszichológia

 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART