2009.
december
11. 12:10

Munkaviszony lehet a családi betegápolás?

lendvai ildikó A dolgozó anyákat, betegeket és a nyugdíjasokat segítené az MSZP intézkedésterveivel. Az MSZP programja egy olyan női életmodellt kíván lehetővé tenni, amely egyszerre biztosítja az anyaság és a munkavállalás, a közéleti szerep megélését.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke péntekeken az MTI-nek elmondta: ezt az utat egyengette az elmúlt évek szocialista kormányzati intézkedései közül az, amelyik a gyermekgondozási segély (gyes) igénybevételét akkor is lehetővé teszi, ha az anya munkavállaló.

Hozzátette: ugyanezt az utat próbálta egyengetni a Start kártya, amely előnyt biztosít a gyesről visszatérő nők alkalmazása esetén. A pártelnök közölte: ezt az utat folytatják azzal, hogy ha állami intézménybe tér vissza a közalkalmazott kismama, akkor kívánságára, kötelező neki részmunkaidőt biztosítani.

Elmondta: a családi gyermekgondozást munkaként ismerik el jövőre, ami azt jelenti, hogy ha egy kismama a két-hároméves gyermek mellől vissza tud menni dolgozni, akkor egy másik kismama munkaviszonyként, nyugdíjszerző időként állami támogatással vigyázhat a gyermekre.

Lendvai Ildikó azt mondta: még dolgoznak a törvénytervezeten, de hasonló módon ismernék el az otthoni betegápolást; az ápolási díjban részesülők a munkájukat munkaviszonyként láthassák el, ha még egy beteg ápolását is fel tudják vállalni. Hozzátette: állami támogatás, a nyugdíjszerző idő biztosítása és megfelelő képzés is járna. Az MSZP elnöke kitért arra, hogy az ötvenen felüli nők segítése is szerepel a programjukban, és mivel több a nyugdíjasok között a nő, mint a férfi, ezért nyugdíjasprogramukat részben nőknek szólónak is szánják.

A nyugdíjasprogrammal összefüggésben közölte: folytatják a nyugdíjkorrekciós programot, fontosnak tartják a méltányossági nyugdíjemelés lehetőségének és a nyugdíjasok utazási kedvezményének megtartását. Hozzátette: ha a mostani pályáról nem tér le a gazdaság, akkor 2011-től már fizethetnek nyugdíjprémiumot.

Forrrás:MSZP

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART