2012.
február
17. 15:04

Nagy deficittel zárt a cseh nyugdíjkassza

Címkék:
Prága Tavaly a nyugdíjakra 39,5 milliárd koronával (460 milliárd forint) többet fizetett ki a cseh állami nyugdíjkassza, mint amit a bevételei fedeztek - jelentette be pénteken Jana Buranová, a Cseh Társadalombiztosítás Kezelőségének (CSSZ) szóvivője. Hozzátette: 2003 óta a tavalyi a legrosszabb eredmény.

A nyugdíjszámlán a kiadások immár harmadik éve voltak magasabbak, mint bevételek.
A társadalombiztosítási alap másik részét képező egészségbiztosítási számla bevételei 3,2 milliárd koronával haladták meg a kifizetéseket.
A 2010-es évhez viszonyítva a nyugdíjszámla 10,2 millió euróval nagyobb hiánnyal zárt. Jobb állapotban van az egészségbiztosítási számla, amely 1,9 milliárd koronával javított a 2010-es évihez képest.

Buranová megjegyezte: a helyzet annak ellenére romlott, hogy tavaly a beszedett biztosítási összegek emelkedtek. A CSSZ kimutatása szerint a biztosítási összegek beszedése 99 százalék körül mozog.
"A társadalombiztosítási alapba befolyt, illetve onnan kifizetett összegek közti különbség az utóbbi időben évről évre emelkedik. Ez elsősorban a nyugdíj kifizetések emelkedése miatt" - magyarázta a szóvivő.

Tavaly a nyugdíjakra mintegy 360 milliárd koronát fizettek ki
A 10,5 millió lakosú Csehországban a tavalyi év végén 2,873 millió nyugdíjas volt. Külföldre a cseh állam 70 ezer nyugdíjat folyósított.
A cseh öregségi nyugdíj átlagos értéke 2011 végén 10 552 korona volt.
Egy öregségi nyugdíjasra 2,15 adófizető jutott. Öt éve, 2006-ban ez a mutató 2,43 volt.

Forrás:MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART