2012.
április
28. 12:23

Nagy megterhelést jelent a hirtelen jött meleg

Címkék:
Front A frontmentes időszak általában a szervezet regenerálódását segíti, ám most a hirtelen jött meleg idő fokozott megterhelést jelenthet. Emellett magas lesz az UV, és a pollenallergiások is kellemetlen napokra számíthatnak.

Szombaton folytatódik a frontmentes, száraz, napos időjárás. A nyugodt idő lehetőséget teremt a szervezet regenerálódására, ugyanakkor a nagy napi hőingás, a szokatlan, hirtelen jött meleg nagy megterhelést jelenthet. Főképp az idősek és a kisgyermekek, illetve a szív- és keringési problémákkal küzdők viselhetik nehezen ezt az időszakot. Általános tünet lehet a fejfájás, tompultság, szédülés. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű (2-3 liter, cukormentes) folyadék elfogyasztására, hiszen a meleg időben fokozódik az izzadékonyság. A lakásokat már érdemes leárnyékolni, főképp, ha órákon keresztül tűz rá a nap - írja a Meteoklinika.hu.

A napos idő a szabadba csábít, és érdemes lehetőség szerint hosszabb időt kint is tölteni. A pollenallergiában szenvedők azonban a szénanáthás tünetek erősödésével számolhatnak, ők napközben tartsák csukva az ablakokat, érdemes lehet pollenhálót is felszerelni. A pollenek a hajon is megtapadhatnak, mossuk ebben az időszakban naponta. Az UV sugárzásra is fokozottan kell már figyelni, hiszen erős lesz a déli órákban, a fehér bőr pedig már 20-30 perc alatt leéghet. Védekezni naptejjel, napszemüveggel, illetve árnyékba húzódással tudunk.

A közlekedők kedvező útviszonyokra számíthatnak, ám nyugaton erős oldalszél csökkenti a menetstabilitást. Az erős napsütés ellen napszemüveg ajánlott. A reflexek tompulhatnak, a reakcióidő ennek következtében megnő. A reggeli, délelőtt órákban sokan indulhatnak útnak, a megnövekedett forgalom pedig türelmetlenséget válthat ki. Óvatosan, körültekintően vezessünk.

Forrás: hvg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART