2011.
augusztus
15. 09:17

Nagyot buktak a svájciak is

Címkék:
svájci frank Az elmúlt hónapokban hatalmas veszteségek érték a leendő svájci nyugdíjasokat is, hiszen megtakarításaik a frank erősödésével jelentősen csökkentek, írja a svájci SonntagsZeitung. A svájci szakszervezeti szövetség véleménye szerint a jegybanknak mindenképpen meg kellene húznia azt a határt, amelyen túl nem engedné tovább erősödni az alpesi devizát.

A svájci frank felértékelődése már a svájci munkavállalók nyugdíjait is veszélyezteti. A svájci szakszervezeti szövetség (SGB) számításai szerin az elmúlt 20 hónapban a nyugdíjpénztárak vagyona mintegy 50 milliárd frankkal csökkent, mondta Daniel Lampart, az SGB közgazdásza.

Lampart is azon a véleményen van, hogy a svájci jegybanknak meg kellene húznia azt a határt, amelyen túl nem engedné tovább erősödni az alpesi devizát. Ennek a határnak valahol 1,40 körül kellene lennie az euróval szemben Lampart szerint.

A közgazdász arra is emlékeztetett, hogy a svájci jegybank vezetésének konkrét felhatalmazása van, és abban az esetben ha vonakodnak megtenni bizonyos lépéseket a frank további erősödésének kivédésére, akkor a nemzeti bank működésével kapcsolatos törvényt kell módosítani.

Forrás: Portfólió

Vissza
2011.
augusztus
12. 12:50

Vége a svájci frank rémálomnak?

Vége a svájci frank rémálomnak? Az elmúlt másfél napban drasztikusan gyengült a frank, 267,29 forintról 250 forint alá állt be a svájci fizetőeszköz. A frankkal szembeni hangulat megfordulni látszik, az elemző azonban még visszafogottan nyilatkozik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART