2012.
június
17. 13:54

Nagytalpú nyugdíjasok

Címkék:
gyaloglás - Nem kétséges, hogy az ajkai Bánki Donát Természetbarát Egyesület tagjai mind „nagytalpúak”, s nem rettennek vissza semmilyen távolságtól. Lehet szó kerékpározásról, túrázásról, vagy éppen családi kirándulásról, a csapat előtt nincs akadály. A napokban a seregélyesi erdei iskolában, s a dinnyési fertőn jártak.

Belső Ferenc, Csuba Erzsébet, Káldi Géza, Brotschol Istvánné és Burza Ernőné neve sokak számára ismerős lehet. A Bánki Donát Természetbarát Egyesület tagjai előbb voltak természetjárók, majd váltak nyugdíjas túrázókká idővel. Bejárták már az ország egészét, hamarosan a Vértesbe, Gántra, s Várgesztesre készülnek.

– Főállású turisták vagyunk – vágott bele történetükbe Káldi Géza, a csapat mesélője. A jó kedélyű társaság a dinnyési fertőt is megismerte, hiszen a Madárdal tanösvényre érkeztek. Ám mielőtt belevetették volna magukat a dinnyési fertő világába, hajóztak a Velencei-tavon, bejárták a Szúnyog-szigetet, meghódították a Mészeg-hegyet, s bejárták az arborétumot is. Egy különleges kis csapat, akik nem csak lelkesek, de eredményesek is, s nem rettennek vissza a kihívásoktól. – Szeretünk túrázni, egyesületünkben is négy szakosztály van, a gyalogos, a kerékpáros szakosztály, emellett ott a kincskereső GPS szak, s a nyugdíjas klub is.

– Imádunk játszani, kirándulni, a lapcsoport játékában is részt veszünk, de magunk is keresünk kincset. Ismerik a GPS-es játékot? Akit csak lehet, magunkkal viszünk, mozgásra, természetjárásra csábítunk – mondta Káldi Géza. A csapat többi tagja pedig megerősítette abban, hogy szenvedélyük „ragadós”, már az unokák is szívesen velük tartanak.

De vajon mit tudnak mások erről az ajkai társaságról? Például azt, hogy történhet bármi, két hetente szerdánként a bánkisok sétára invitálják az ajkai nyugdíjasokat. Idősebbeket, fiatalabbakat. Akadnak közöttük magányosak, egyedül élők, s akadnak betegek is, a csapat azonban olyan lelkes, olyan sugárzó, hogy közöttük mindenki erőre kap. Hiszen ki lehet képes arra, hogy teljesítse az El Camino zarándokutat? A bánkisok társaságából ketten is végigjárták már az utat. Hamarosan pedig újabb őrületre készülnek: előbb 75, majd 190 kilométeres gyalogtúrára mennek, majd egy több mint 1200 kilométeres kerékpár túrát is teljesítenek.

Burza Ernőné mosolyogva intette csendre Káldi Gézát, aki lelkesen mesélt turistáskodásaikról, mert, mint mondta a kis csapat, imádják a természetet, s gyönyörű tájakat itt Fejérben és Veszprém megyében is, de az ország egész kincseket rejt. Fiatalosan, lendületesen készülnek hát az újabb túrákra. Bakancsot húznak, hiszen ők a nagytalpúak, azaz azok a túrázók, akik a hosszabb túrákra, nagyobb távok teljesítésére is szívesen vállalkoznak. Amikor nálunk jártak a napokban, a Madárdal tanösvényes is a nagytalpúak táborát erősítették, s a hosszabb, öt kilométeres távot teljesítették, míg a kistalpúak, s a kikapcsolódni vágyók inkább a 2,5 kilométeres utat választották. A lényeg azonban nem a távolság – jegyezte meg Káldi Géza –, hanem az, hogy együtt vannak, s jó kedvűek.

– Épp ezért fontosak számunkra a szerdai séták is, melyek 2-3 órásak, s akinek kedve van, akár 5-6 kilométert is megtehetünk ezalatt – fűzte hozzá Csuba Erzsébet. Megjegyezte, nem csak nyugdíjasokat várnak ezekre az alkalmakra annak ellenére, hogy ma már főállású turisták.

Forrás: fmh.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART