2012.
január
19. 10:14

Navracsics: Nekünk is jó, hogy Brüsszel csak egy hónapot adott

Címkék:
navracsics Ma valószínűleg már személyesen tájékoztatja a kormányt Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter az IMF-fel folytatott tárgyalások előkészítéséről - mondta a miniszterelnök-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter sikeresnek tartja az Európai Parlament tegnapi vitáját, amelynek Magyarország volt a témája.

Navracsics Tibor két tényezőnek tudta be, hogy az Európai Bizottság a szokásos kettő helyett egy hónapot adott Magyarországnak a kötelezettségszegési eljárás első menetére.

A miniszterelnök-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: egyrészt ezekről a témákról már régebb óta folyik a párbeszéd, másrészt pedig mi magunk is azt hangsúlyoztuk, hogy minél hamarabb szeretnénk megoldást találni. A közigazgatási és igazságügyi tárca ezért már be is jelentkezett Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének a kabinetjénél, tárgyalási készségünket hangsúlyozva - tette hozzá.

Ebből a szempontból az egy hónapos határidő számunkra jó, mert annak a jele, hogy a bizottság is gyorsan dűlőre akar jutni a vitatott kérdésekben - mondta a politikus.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik a bírák és ügyészek nyugdíjazásának a kérdése, illetve az adatvédelem, és a Nemzetgazdasági Minisztérium fog tárgyalni a jegybankügyben - mondta. Az EB delegációját Francoise Le Bail, a testület igazságügyi főigazgatója vezeti majd, magyar részről pedig Répássy Róbert államtitkár lesz a tárgyaló fél.

A tárgyalások menetéről Navracsics Tibor azt mondta, hogy a szakértők általában ilyenkor nagyon intenzív e-mail kapcsolatban vannak, de természetesen szükség van formális tárgyalásokra is - most várjuk erre az időpontot Brüsszelből. Hangsúlyozta, hogy formális tárgyalásnak akkor van értelme, ha egyrészt a delegációnak van mandátuma, mozgástere, másrészt mindkét fél tud már mondani konkrét javaslatokat, megoldásokat.

A tárgyalások szóba kerülnek majd a kormány ülésein is, Navracsics Tibor pedig, mint mondta, Orbán Viktor kormányfővel és Martonyi János külügyminiszterrel folyamatosan egyeztet, és ezeken a beszélgetéseken határozzák meg a delegáció mandátumát.

Az IMF-fel jól állunk

A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy a tárgyalások előkészítése az IMF-fel jó ütemben halad, a nyilatkozatok alapján azonban egy kicsit más a helyzet az Európai Uniót illetően. Navracsics Tibor, mint mondta, csak sajtójelentésekre tud hagyatkozni, de ezek alapján Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke a magyar alaptörvénnyel kapcsolatban is aggályokat vetett fel, és azok rendezését a tárgyalások előfeltételeként szabta meg. "Ez nekem egy kicsit a hatásköri túlterjeszkedés gyanúját veti föl" - fogalmazott Navracsics Tibor, emlékeztetve, hogy a biztos azt kifogásolta, hogy a jegybank vezetői az alkotmányra tesznek esküt.

Navracsics Tibor azt meglehetősen rendhagyónak nevezte, hogy politikai kritériumokat támaszt az Európai Unió az IMF-tárgyalások megkezdése, de szerinte rendhagyó volt az európai parlamenti vita is, hiszen ilyen még nem volt, hogy Strasbourgban egy ország legyen a napirendi pont, és a miniszterelnök is részt vegyen a vitában.

Ennek ellenére jó döntés volt, hogy a miniszterelnök elment az Európai Parlamentbe, mert az álláspontunkat így jól tudtuk képviselni egy tipikus politikai vitában, amelyben a párthovatartozástól függően ítélték meg a kérdést - fogalmazott Navracsics Tibor.

Forrás: InfoRádió

Vissza
2012.
január
18. 18:35

Mesterházy: az Európai Parlamentben is hazudott a miniszterelnök

Mesterházy: az Európai Parlamentben is hazudott a miniszterelnök Az MSZP elnöke szerint már nemcsak itthon, hanem Strasbourgban is hazudik Orbán Viktor. Mesterházy Attila a miniszterelnöknek az Európai Parlament szerdai ülésén, a Magyarországról szóló vitában elmondott beszédére reagálva újságíróknak ugyanakkor azt mondta: helyes, hogy a kormány kész módosítani az Európai Bizottság által kifogásolt törvényeket, és az is, hogy Orbán Viktor változtatott korábbi stílusán.
Tovább
2012.
január
18. 18:12

Orbán: az európai elvek alapján szerveztük át Magyarországot

Orbán: az európai elvek alapján szerveztük át Magyarországot Magyarország megújítása és átszervezése az európai elvek és értékek alapján történt - jelentette ki az Európai Parlament (EP) szerdai, Magyarországról szóló vitájában Orbán Viktor, rámutatva: e megújítás és annak tempója mellett természetes, ha felmerülnek vitás kérdések. A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az EU által felvetett problémák könnyen, egyszerűen, gyorsan orvosolhatók, továbbá kiemelte azt is, hogy az új alaptörvénnyel kapcsolatban eddig nem érkezett jogi kifogás.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART