2013.
szeptember
26. 09:16

Ne az élelmiszereken spóroljon, baj lehet belőle

Címkék:
leértékelés A cseh nyugdíjasok megpróbálnak takarékoskodni az élelmiszer-vásárláson, ezért gyakran vesznek a szavatosság időhatárához közeli és emiatt leértékelt árú termékeket, amivel viszont károsítják egészségüket - olvasható a Mlada fronta Dnes című cseh lap szerdai számában.

Az újság táplálkozási szakértőt idézve írja, hogy az idős embereknek a fiataloknál is nagyobb szükségük van jó minőségű táplálékra - fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban megfelelő tartalmú - ennivalóra. A valóságban azonban fordított a gyakorlat: az idősek táplálkoznak egészségtelenebbül.

"A nyugdíjasok vásárlási lehetőségeit mozgásuk korlátozottsága, fizikai állóképességük is befolyásolja, nevezetesen, hogy milyen távolságot képesek gyalog megtenni, vagy hogy mennyire nehéz szatyrokat bírnak el. Hogy pénzt takarítsanak meg, gyakran nem váltják ki az orvos által felírt gyógyszereket, étrend-kiegészítőket, ami miatt tovább romlik egészségük, önellátási képességük gyengül, krónikus betegségeik erősödnek" - idézte a lap Tamara Starnovska táplálkozási szakértőt.

Az újság megjegyzi, hogy a nyugdíjasok pénztárcáját jelentősen vékonyítják gyógyszerkiadásaik, ezért is spórolnak az ennivalón. Ugyanakkor 41 százalékuk még csak nem is megfelelő gyógyszereket szed. Nyugat-Európában az arány 15 százalékos.

Csehország az Európai Unió egyik leggyorsabban öregedő tagállama. A legsebesebben a nyolcvan fölöttiek száma és aránya emelkedik, az előrejelzések szerint 2050-re minden harmadik cseh tartozik majd ebbe a korosztályba.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART