2011.
március
26. 08:46

Ne feledje, óraátállítás! Kezdődik a nyári időszámítás

Címkék:
óriás óra Kevesebbet alszunk egy órával hétvégén, megkezdődik ugyanis a nyári időszámítás. Vasárnap hajnalban 2 órakor 3 órára, egy órával előre kell állítani az órákat. Az óraátállítás célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart, illetve hogy a nappali világosságot jobban ki tudjuk használni, és ezzel energiát spóroljunk.

A vélemények ma már megoszlanak óraátállítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta, az óraátállítás hazai alkalmazása nagymértékben megváltoztak.

A legújabb számítások szerint az energia fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani, hiszen az egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.

A nyári időszámítást hazánkban energetikával kapcsolatos célból 1954–57 között alkalmazták először. Ezen megoldásnak az ötvenes években elsősorban az volt a célja, hogy az akkori villamosenergia-rendszer szűkös teljesítőképessége miatt jelentkező kapacitás-gondot enyhítse. Akkor arra törekedtek, hogy ne kényszerüljenek az egykori áramszolgáltató vállalatok a fogyasztás korlátozására.

Forrás: DrInfo

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART