2012.
január
18. 12:46

Négy évre ítélték a rokkantnyugdíjast fogva tartó férfit

Címkék:
bilincs Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás és személyi szabadság megsértése miatt első fokon négy év börtönbüntetéssel sújtotta szerdán a Szegedi Városi Bíróság azt a dóci férfit, aki csaknem egy hónapig fogva tartott a tanyáján egy rokkantnyugdíjast.

A korábban ötször büntetett, analfabéta Rafael János Gusztáv tavaly március 13-án dóci tanyájára szállította az 53 esztendős sértettet, azt ígérve, hogy munkát és szállást ad neki.
A 42 éves vádlott a férfit április 12-ig akarata ellenére tanyájának egy furnérlemezből összetákolt melléképületében tartotta, azzal fenyegetve, hogy elvágja a torkát, ha ellenkezni mer. A sértett feladata volt a lovak ellátása és más, ház körüli munkák elvégzése.

A sértett fenyegetve érezte magát, félt a 160 kilós vádlottól, rettegett, hogy bántalmazza, "összetöri a csontjait". A férfi a szökést nem merte megkísérelni, mert a környező tanyákon a vádlott - a tanúvallomások szerint "a környéken rossz hírű" - rokonsága lakik.

A vádlott április 12-én délelőtt Csanytelekre szállította a sértettet, hogy ott - a korábbi fenyegetéssel - arra kényszerítse, hogy a takarékszövetkezetből a teljes nyugdíját vegye fel, és adja át neki. A sértett felvett ötezer forintot, de előtte jelezte az ügyintézőnek, hogy mi történt vele. A rokkantnyugdíjas férfi a takarékszövetkezet munkatársainak segítségével tudta elérni, hogy a vádlott a felvett ötezer forint átvétele után magára hagyja.

Rafael János Gusztáv - aki a tárgyaláson többször is megesküdött hét gyermeke életére, hogy nem bántotta a sértettet - azzal védekezett, hogy megsajnálta, befogadta a hajléktalan férfit, és a családtagjaihoz hasonlóan etette-itatta. A vádlott elmondta, cserébe azt várta el a férfitól, hogy alkalmanként fuvarozza el gyermekével az orvoshoz, és néha segédkezzen a ház körül.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART