2011.
május
26. 05:59

Négy kaszt a rendvédelmieknek

Címkék:
tüntetés, táblák Megvonnák az ellátást attól a rendvédelmi területen szolgált korkedvezményes nyugdíjastól, aki nem megy vissza legálisan dolgozni, de feketén munkát vállal. Ezt is tartalmazza az a kormányjavaslat, amelyet a sztrájkbizottsággal ismertetett a hét elején Pintér Sándor belügyminiszter. Kiderült: a tervezet szerint az aktívak a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest - ezt 65 évben határozta meg a kormány - 5 évvel korábban mehetnek majd nyugdíjba, de csak 30 év szolgálati idő teljesítése után.

Kérdés, hogy ez lesz-e a végső megállapodásban, és ezt elfogadják-e a rendvédelmi dolgozók. Úgy tudjuk, már készülnek a "megszokottól eltérő" nyomásgyakorlásra.

Ellentmondásos hírek jelentek meg arról, elfogadta-e a kormány azt a javaslatot, amelyben a rendvédelmi szakszervezetek egyeztek meg Pintér Sándor belügyminiszterrel. A sztrájkbizottság közleménye szerint kisebb módosításokkal ugyan, de a kabinet a keddi ülésen rábólintott a szolgálati nyugdíjasokat és szolgálati nyugdíjrendszert érintő előterjesztésre, ugyanakkor nevük elhallgatását kérő érdekvédők azt állítják, hogy nincs közös álláspont.

Jövő hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter tárgyal az érdekképviselőkkel és a parancsnoki kar vezetőivel, de még akkor sem derül ki, miként módosul véglegesen a korkedvezményes nyugdíj. A kormány ugyanis jelezte: a folyamatban lévő szociális konzultáció eredményét megvárják, és értékelik a döntés előtt. Ez pedig mindent felrúghat, hiszen a visszaérkezett válaszokat csak a kabinet megbízottjai láthatják, így arra hivatkozva bármit meg lehet tenni. Egyelőre az sem került szóba, hogy a Balsai István és Lázár János által jegyzett, már a parlament előtt lévő alkotmánymódosító javaslatot visszavonnák, pedig éppen ez tartalmazza a lényeget: eszerint az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén pedig megszüntethető lenne.

A lapunk birtokába került feljegyzésből sok részlet kiderül. A hétfőn megtartott Rendvédelmi Érdekegyeztető Fórumon és a keddi kormányülésen a következő hangzott el: az általános nyugdíjkorhatár 65 év lesz, az új koncepció csak azokra nem vonatkozik, akik az idén betöltik az 57. életévüket. A fiatalabbakat négy kagetóriába sorolják: a nyugállományban lévőkre, akik jelenleg nem dolgoznak és a jövőben nem is vállalnak munkát; azokra a nyugdíjasokra, akik dolgoznak vagy dolgoznának; az aktívakra; továbbá az egészségi alkalmatlanság miatt nyugdíjazottakra.

Azok, akik nem dolgoznak és hivatalosan nem is vállalnak munkát, szigorú ellenőrzésre számíthatnak. Akiről kiderül, hogy az ellátás mellett bejelentés nélkül dolgozik, megbüntetik. Az elképzelés szerint a munkaadót és a munkavállalót is szankcionálják, a feketén dolgozótól megvonják a nyugdíjat. Aki úgy dönt, hogy nyugdíjban marad, csak 65 év felett kapja meg a teljes ellátását, addig 16 százalékos adót köteles fizetnie a nyugdíjából, de a levonással terhelt nyugdíj összege nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér másfélszeresénél, jelenleg 117 ezer forintnál. Az a nyugdíjas, aki dolgozik vagy dolgozna, ha a magánszektorban végez munkát jövedelme és a nyugdíja után együttesen adózik. Aki viszont az állami szektorban talált állást, a jövőben nem kap nyugdíjat. Aki vállalja a visszafoglalkoztatást, de állományba vételére nincs lehetőség, különleges foglalkoztatási állományba kerül. Neki a nyugdíjának megfelelő nettó illetményt utalják.

Az aktívak a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest (ezt 65 évben határozta meg a kormány) 5 évvel korábban mehetnek nyugdíjba, de csak 30 év szolgálati idő teljesítése után. A korhatár meghatározása azért érdekes, mert az emelés csak jövő évtől és fokozatosan kezdődik, 2012-től évente fél évvel nő. Ez pedig azt jelenti, hogy csak 2017-re éri el a 65 évet. Vagy ezen a lépcsőzetes emelésen is módosít a kormány, vagy a rendvédelmiekre más szabályok vonatkoznak majd.

A feljegyzésből kiderül az is, hogy az illetményrendszer 50 éves kor után emelkedne. A hivatásos állományúak 25 év (MH állományánáI 15 év) szolgálat és 52. életév után a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig könnyített munkát kérhetnek. A rokkantnyugdíjasokat felülvizsgálják, a 70 százalékos rokkantakra ez nem vonatkozik. Noha ez már a végleges változatnak tűnik, kérdés, a dolgozók miként értékelik a módosítást. Információink szerint a tárgyalásokkal párhuzamosan készülnek egy nem "hagyományos" megmozdulásra, ami például munkalassítás lehet, de az is felmerült, hogy szüntessék be például az autósok ellenőrzését, büntetését, viszont az állami vezetők és a kormány tagjainak autóját, papírjait szigorúan vizsgálják át.

Néhány részlet a tervezett szabályozásból

- nem a fokozatosan emelkedő, hanem a 65 éves nyugdíjkorhatárt veszik alapul
- 60 éves kor előtt nem lehet nyugdíjba menni, és ehhez legalább 30 év szolgálat kell
- szigorú ellenőrzés és büntetés a nyugdíj mellett feketén dolgozóknak
- a nyugdíjban maradóknak csak 65 év felett jár teljes ellátás
- az állami szektorban dolgozók és az oda visszatérők nem kapnak nyugdíjat
- felülvizsgálják a rokkantnyugdíjasokat

Forrás: nepszava.hu

Vissza
2011.
május
23. 23:04

Közeledtek az álláspontok Pintér és a rendvédelmi dolgozók között

Közeledtek az álláspontok Pintér és a rendvédelmi dolgozók között A rendvédelmi dolgozók sztrájkbizottságának vezetője szerint több kérdésben elfogadta a szakszervezetek érveit a belügyminiszter a korkedvezményes nyugdíjrendszer átalakításáról. Kónya Péter részleteket nem közölt a hétfői egyeztetésről, de az új javaslatcsomagot a keddi ülésen tárgyalja a kormány.
Tovább
2011.
május
24. 17:48

Orbán is tárgyalni akar a rendvédelmiekkel

Orbán is tárgyalni akar a rendvédelmiekkel Orbán Viktor is tárgyalni akar a rendvédelmi érdekképviseletek küldötteivel, derült ki a kormány keddi ülése után. Korábban Pintér Sándor belügyminiszter és a szakszervezetek is azt jelezték, hogy egyeztetéseik után kialakult a tárca új elképzelése a rendőrök és tűzoltók korai nyugdíjba vonulásáról, és már csak a kormány beleegyezése hiányzik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART