2011.
március
16. 07:42

Nehezebben osztják meg figyelmüket az idősebbek

Címkék:
zebra Az idősebbek számára különösen kockázatos, ha mobiltelefonjukon beszélnek, miközben átkelnek az úttesten - derült ki amerikai pszichológusok vizsgálatából. Az eredmények a Psychology and Aging című, az öregedés pszichológiai aspektusaival foglalkozó szaklapban olvashatók.

Mark Neider és Art Kramer, az Illinois-i Egyetem kutatói azt találták, hogy az 59-81 éves felnőtteknek telefonálás közben lényegesen tovább tart átkelni egy szimulált utcán, mint a fiatalabbaknak, és biztonságukat az sem növeli, ha a zebrára lépéskor óvatosak. A telefonáló idősek körében továbbá gyakrabban fordult elő, hogy nem értek át időben az úttest túloldalára.

A vizsgálatban 18 egyetemi hallgató (18 és 26 év közöttiek) és 18 idősebb felnőtt szimulált, változó nehézségű gyalogátkelőkön "kelt át" (valójában egy futógépen lépkedtek, miközben egy virtuális utca vetített képét látták), vagy zavartalanul, vagy zenét hallgatva, vagy mobiltelefonon beszélve (headset segítségével).

Az idősebb felnőtteknek lényegesen rosszabbul ment a legnehezebb zebrákon való átkelés, ha meg kellett osztani a figyelmüket, mint a fiatalabbaknak, különösen, ha mobilon beszéltek. A fiatal felnőtteknek nem okozott gondot a kettős feladat.

Az illinois-i kutatók korábbi vizsgálataikban fiatal felnőttekben is kimutattak hasonló teljesítményromlást, de csak olyan átkelési szituációkban, amelyek jóval nehezebbek voltak, mint amilyeneket a mostani vizsgálatban alkalmaztak.

A kutatók szerint mindenkinek fokozott elővigyázatosságra van szüksége, ha a zebrán átkelve telefonál, de idősek körében ez különösen veszélyes lehet.

Forrás: origo.hu

Vissza
2011.
február
08. 11:31

Hogyan öregednek meg a szerveink?

 Hogyan öregednek meg a szerveink? Az életkor előrehaladásával a különböző szervek és szervrendszerek (agy, vese, csont, tüdő, máj, szív, izom, stb.) alaki és működésbeli változáson mennek keresztül.
Tovább
2010.
november
13. 16:17

Az Alzheimer-kór és tünetei

Az Alzheimer-kór és tünetei Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.
Tovább
2010.
május
18. 08:51

Hét évig dolgozott egy puzzle kirakásán

Hét évig dolgozott egy puzzle kirakásán Egy brit nyugdíjas több mint hét évet töltött azzal, hogy kirakjon egy puzzle-t, majd amikor a végére ért, kiderült, hogy hiányzik egy darab, vagyis már soha nem tudja befejezni.
Tovább
2011.
február
17. 13:38

Mobilok időseknek

Mobilok időseknek Az osztrák Emporia Telecom idén is megjelent mobiljaival, amelyeket kifejezetten idősebb felhasználóknak terveztek – vagy azoknak, akik rosszabbul látnak, esetleg nehezebben boldogulnak az apró gombokkal.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART