2011.
június
20. 09:36

Nem alkotmányos jog a rokkantnyugdíj

Címkék:
Rokkant jelzés A rokkantsági nyugdíj feltételeinek megváltoztatása nem sért szerzett jogot – állapította meg legutóbbi határozatában az Alkotmánybíróság. E szerint a rokkantnyugdíj nem alanyi alkotmányos jog, hanem az aktív korúak egészségkárosodása miatt kiesett jövedelem pótlására szolgáló ellátás, amely társadalombiztosítási és szociális elemeket egyaránt tartalmaz - olvasható a Magyar Nemzetben.

Fontos adalékul szolgálhat a rokkantságuk miatt fiatalon nyugdíjba vonuló munkavállalók ellátásának ügyében az Alkotmánybíróság (AB) egyik új döntése. Az alkotmányvédő testület olyan rendelkezést bírált el, amely 2008-ban és 2009-ben megkezdte a szociális és a nyugdíjrendszer átalakítását. A jogszabály megszüntette az aktív korú emberek rokkantnyugdíját, ha az érintettek munkába álltak, és legalább fél éven át a rokkantnyugdíj kétszeresét, illetve a minimálbért meghaladó összeget kerestek.

Forrás: HírTv

Vissza
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART