2011.
december
19. 09:15

Nem dönt már az idén az AB nyugdíjügyben

Címkék:
Alkotmánybíróság Feltehetően nem dönt már az idén a magánnyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos beadványokról az Alkotmánybíróság (AB), a kérdés ugyanis nem szerepel a testület e heti napirendjén. És, ahogy Sereg András szóvivőtől a Magyar Hírlap megtudta, nem biztos, hogy az AB tart még egy ülést a két ünnep között.

Mint ismeretes, az új alaptörvény értelmében és az AB-re vonatkozó jogszabály szerint január 1-jétől törlődnek az eddigi ügyek. 2012-től csak a kormány, a parlamenti képviselők egynegyede és az alapvető jogok országgyűlési biztosa fordulhat közvetlenül az Alkotmánybírósághoz, az úgynevezett actio popularis, azaz a magánszemélyek beadványozási joga megszűnik. Bár nekik lesz még három hónapjuk, hogy nyilatkozzanak arról, a kifogásolt törvény, esetleg jogszabályrész az új alaptörvényt is sérti, és bizonyítaniuk kell, hogy a kérdésben személyesen is érdekeltek, illetve az összes jogorvoslati lehetőséget kimerítették.

Ezenfelül marad még egy lehetőség: jövőre az alapvető jogok biztosához lehet fordulni, az ombudsman pedig a lefolytatott vizsgálata után dönthet majd arról, hogy felterjeszti-e az adott ügyet az Alkotmánybírósághoz.

A nyugdíjrendszer átalakítása miatt egyébként mintegy kétszáz beadvány érkezett a testülethez, amely egyes hírek szerint már a nyár folyamán határozattervezetről tárgyalt, ám az AB tagságának szeptemberi kiegészülése némileg megakasztotta a folyamatot.

A magánnyugdíjjal ellentétben a sokak által megtámadott médiatörvényről tárgyal ezen a héten az AB, de kérdés, hogy hoz-e döntést. Eredetileg szintén szerepelt a napirenden az új egyházi törvény, ám ennek hatályon kívül helyezését pénteken bejelentette a Fidesz.

Forrás: Echo Tv/Magyar Hírlap

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART